Тема № 182434: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Чи можна відключати електроенергію боржникам?


Додати повідомлення
господар-2009
Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 16 вересня 2013 р. 12:01
З нами з:
Повідомлень: 6

ОСББ юридична особа. Має прямий договір з обленерго (монополістом), має рішення загальних зборів, що до відімкнення електроенергії боржникам. Чи маємо в такому разі ми право відмикати електроенергію боржникам по квартирно?
 
vladimir
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 16 вересня 2013 р. 16:17
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster
Якщо маєте рішення суду. А так заборонено.
 
nashzahist
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 16 вересня 2013 р. 18:19
З нами з:
Повідомлень: 62
Gold Poster

Розглянувши питання відключення від електроенергії боржників по квартирно, в межах повноважень повідомляю.

Так ОСББ, як юридична особа, що надає комунальні послуги має право на часткове (повне) припинення надання послуг користувачу у разі наявності заборгованості у т.ч. з електропостачання, оскільки електрична енергія продається юридичною особою - постачальником електричної енергії іншій юридичній особі - населеному пункту на межі балансової належності електричних мереж зазначених суб'єктів взаємовідносин.

Відносини між юридичними особами – споживачем та постачальником електричної енергії регламентуються Правилами користування електричною енергією, затвердженими постановою НКРЕ № 28 від 31.07.96, у редакції постанови НКРЕ від 22.08.2002 № 928 (далі - Правила).

Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення) (абзац другий пункту 1.1 Правил).

Відповідно до вимог Правил ОСББ укладено договір про постачання електричної енергії з постачальником електричної енергії на поставку електричної енергії до житлового будинку.

Згідно з Правилами, споживач (балансоутримувач) сплачує постачальнику електричної енергії вартість електричної енергії відповідно до показів засобу обліку, встановленого на межі балансової належності на підставі договору про постачання електричної енергії.

Відповідно до підпункту 2 пункту 11.2 Правил, на споживача покладено обов'язок оплачувати обсяги електричної енергії, а також здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та погоджених споживачем актів про порушення Правил та умов договору.

Тобто обов'язок з оплати електричної енергії, яку постачає постачальник електричної енергії для потреб будинку, несе балансоутримувача будинку. Порядок розрахунків між споживачем та енергопостачальником здійснюється з дотриманням вимог розділу 7 Правил.

Умови припинення або обмеження постачання та передачі електричної енергії визначені розділом 8 Правил. Так, несплата за електричну енергію у терміни і за умов, передбачених у договорі про постачання електричної енергії, є правовою підставою для повного чи часткового припинення електропостачання.

Між тим, загальними зборами прийнято рішення про вжиття заходів щодо несумлінних платників електроенергії з метою недопущення винекнення заборгованості з електропостачання та подальших труднощів у ОСББ.

Крім того, з метою захисту членів ОСББ та підвищення надходження коштів на рахунки за комунальні послуги у т.ч. з електропостачання раджу Вам в квітанції-повідомленні не розшифровувати окремі послуги для населення типу: квартирна плата - 100 грн.. опалення - 50 грн., електропостачання - 35 грн., а вказувати в квитанціях квартирна плата у т.ч. електропостачання, опалення, тощо - 185 грн., що дасть змогу відключати електропостачання до квартири навіть у разі заборгованості квартирної плати.

З повагою, Nashzahist

 
господар-2009
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 16 вересня 2013 р. 22:04
З нами з:
Повідомлень: 6

Безмежно вдячний за таку відповідь!
 
gvrevenko@ukr.net
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 15 січня 2014 р. 20:21
З нами з:
Повідомлень: 34
Silver Poster
ОСББ не є виробноком і не є виконавцем житлово-комунальних послуг, тому не має права позбавляти мешканців будинку послуг. З боржниками можна працювати по різному. Можна запропонувати реструктизацію боргу, запропонувати роботу двірника, консьєржа та ін., в крайньому випадку звернутися до суду про стягнення боргу.
 
Олена Артюхова
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 10 червня 2018 р. 17:51
З нами з:
Повідомлень: 0

Мені прийшло попередження про відключення електроенергії за заборгованісь. Богр в мене не зростає, а навпаки зменшується, тому що я оплачую за електроенергію кожного місяця. Суми моїх оплат значно менші за борг, але напротязі ще трьох місяців я виплачу все.Скажіть, будь ласка, що мені робити, такоі суми грошей, щоб сплатити все разом в мене немає. Зі мною проживає троє неповнолітніх дітей, сім'я має статус малозабеспеченоі. Чи мають право мені відключити електроенергію? 
 
ilona_73
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 10 червня 2018 р. 18:06
З нами з:
Повідомлень: 274
Gold Poster

могут отключить электроэнергию

https://www.youtube.com/watch?v=GGUduXebdew

 
Inna Filey
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 14 листопада 2019 р. 21:59
З нами з:
14 листопада 2019 р. Повідомлень: 1

Добрий вечір. Маю кілька питань:

1. Створено ОСББ у колишньому гуртожитку який не знаходився взагалі ні на чийому балансі, і не було по будинку ніяких договорів на обслуговування, всі договори по комунальним послугам були укладені лише з користувачами поквартирно ( навіть світло в під'їзді виведено з квартир). Чи мусить ОСББ заключати договір з енергосіттю і газовим господарством, чи можна так і лишити щоб були лише окремі користувачі?

2. У будинку жахлива електрична мережа котра у аварійному стані, енергосіть до цього часу не робила ремонт,чи буде ОСББ за це відповідати якщо не укладе взагалі ніякого договору з енергосіттю?

 
victor23
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 16 листопада 2019 р. 8:48
З нами з:
Повідомлень: 37
Silver Poster

 

 Щось не так. Зазвичай, гуртожитки бувають власністю якихось організацій, в яких живуть їхні працівники, студенти та т.і. Але, щоб гуртожиток не був до створення ОСББ на чийомусь балансі, то дивно і нереально. Чи були у мешканців гуртожитку документи на право власності всього будинку? Певно, що ні! Значитьбудинок належав комусь іншому? Звичайно! Ви створили ОСББ –  обєднання співвласників. Тобто будинок гуртожитку належить в долях кожному співвласнику. Таке право виникло при передачі будинку від попереднього власника(місцева громада, організація, тощо). Все просто! Тепер від лірики до справи… Ви повинні розуміти, що тепер всі комунікації, що знаходяться у будинку, належать мешканцям  і ними ж обслуговуються. Або самими, або уповноваженими  спеціалістами, яких наймаєте. Щодо мереж(електричних, водяних, газових), то існує та й існувала до створення ОСББ межа балансової відповідальності, яка є в документах будинку. Зазвичай, по електриці – до ввідного автомата в щитовій будинку. Тобто, до автомата за кабелі відповідає  енергопостачальна компанія, а після автомата – це вже ваша відповідальність. Отже зношені мережі цілком на ваших плечах. За свій кошт обслуговуєте/замінюєте мережу в будинку. Зверніться до голови ОСББ за поясненнями, щодо договорів з РЕМом, в/каналом, міськгазом та про прибудинкову територію.

 
Корнеев Татьяна Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 12 березня 2020 р. 8:56
З нами з:
12 березня 2020 р. Повідомлень: 3

Добрый день  имеет  право ОСББ отключить электро энергию  в квартире  если за осбб долг а за электроэнергию  переплата  3500? 
 
Віктор Суми
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 12 березня 2020 р. 13:59
З нами з:
16 жовтня 2018 р. Повідомлень: 51
Gold Poster
Офіційно тільки за рішенням суду, але Ви також повинні зрозуміти, що електро мережі які йдуть від домової щитової до Вашоі коридорної потрібно обслуговувати і підтримувати в робочому стані. Аналогічна ситуація з трубами опалення, гарячої та холодної води, каналізації тому внески в ОСББ потрібно платити, якщо Ви не маєте бажання жити в хліві а в БКБ?
 
Zolklyuch_3 Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 27 квітня 2020 р. 13:54
З нами з:
Повідомлень: 25
Silver Poster
Ми відключаємо боржників (від 3-х місяців) від електропостачання і це право прописали у Статуті (припинення надання послуг), оскільки ОСББ сплачує Обленерго за загальним лічильником, а співвласники впродовж місяця зобов'язані сплатити в ОСББ. 
 
dolivita
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 13 січня 2021 р. 18:41
З нами з:
19 липня 2017 р. Повідомлень: 9

  Віідключати - ні, обмежити доступ до внутрішньобудинкових електромереж - так. 
 
danilyk
Re: Чи можна відключати електроенергію боржникам?
Додано: 28 липня 2023 р. 13:05
З нами з:
23 січня 2017 р. Повідомлень: 7

Ми не "відключаємо електроенергію", так як не можемо втручатися в прямі договори споживача з обленерго.
Ми "обмежуємо в користуванні спільним майном"- кабелем. Кабель встановлений за кошти осбб, належить до спільної власності, про що є відповідні документи.   
Кабель наш, ми його не даємо в користування. Якщо боржник та обленерго запропонують інший  альтернативний спосіб доставки електроенергіїї, наприклад бездротовий - будьласка!

 

Данилюк Микола
 

Додати повідомлення