Тема № 141333: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Тарифи повинні встановлюватись згідно кошторису?


Додати повідомлення
Tessa2013
Тарифи повинні встановлюватись згідно кошторису?
Додано: 1 березня 2013 р. 18:39
З нами з:
Повідомлень: 2

Добрий вечір! Скажіть будь ласка, при розрахунку тарифів повинно правління ОСМД підготувати кошторис, чи можуть встановити будь-який тариф. Яка сума закладається в тарифі на резервний фонд і чи потрібний кошторис на резервний фонд?

 
nashzahist
Re: Тарифи повинны встановлюватись згыдно кошторису?
Додано: 1 березня 2013 р. 22:33
З нами з:
Повідомлень: 62
Gold Poster

Відповідаючи на Ваше питання, повідомляю наступне:

По-першому питанню: в ОСББ не має тарифів, оскільки відповідно до законодавства України «Про ОСББ» передбачено лише членські внески, тому суму таких внесків ОСББ встановлює на власний розсуд (без обмежень) з затвердженням його на загальних зборах, такий самий порядок і для внесення будь-яких змін в розмір членських внесків.

Кошторис ОСББ не є обов’язковим документом, що повинен готуватися правлінням об’єднання та не слугує у випадку його наявності документом прямої дії для ОСББ, за межі котрого правління вийти неможе, оскільки це є лише економічним розрахунком, як наприклад бюджет країни, що лише вказує на очікуваний прибуток та майбутні витрати на рік, але як відомо не завжди прибуток ОСББ дорівнюю витратам.

По-другому питанню: Будівництво і ремонт житла завжди потребують чималих коштів. Проте біль­шість простих громадян не мають стільки грошей, щоб відразу покрити такі витрати. Оскільки в Україні отримання кредитів на капітальний ремонт ще не стало звичайною справою, кошти на капітальний ремонт доводиться накопичувати, тому питання про формування резервного фонду об'єднання співвласників вирішує на загальних зборах об'єднання з визначенням очікуваних джерел фінансування цих фондів самостійно. Йдеться, зокрема, про величину внесків і принципи формування фонду.

У деяких ОСББ внески становлять фіксовану суму, наприклад, 10 грн. з квартири, незалежно від кількості кімнат. Інші об'єднання визначають таку суму з огляду на площу житла. В такому разі що більшу нерухомість має власник, то більшим є його фінансовий внесок і то більша вага його голосу на загальних зборах.

Нерідко ОСББ нараховують величину внеску до резервного фонду за принципом «виникла проблема — швидко розв'язуємо». Спершу складають кошторис для виконання конкретної роботи, відтак визначають величину внеску кожного співвласника. Таку інформацію оголошують на загальних зборах. Гроші належить внести негайно та повністю на рахунок об'єднання. Кожний співвласник має сам подбати про те, щоб роздобути потрібну суму. За таким принципом у багатьох об'єднаннях збирають кошти, наприклад, на встановлення теплового лічильника.

Норму про формування спеціальних фондів вміщено у законі про ОСББ, а «Порядок створення спеціальних фондів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» затверджено в постанові Кабінету Міністрів України № 1521 від 11.10.2002 року, згідно якого спеціальні фонди об'єднання створюються для виконання заходів, пов'язаних із значним витрачанням коштів, зокрема для: обладнання будинку засобами обліку та регулювання теплової енергії, холодної та гарячої води, впровадження енергозберігаючих заходів; обладнання під'їздів місцями для охорони; проведення робіт з удосконалення експлуатації внутрішньобудинкових інженерних систем; капітального ремонту будинку; інших заходів, визначених загальними зборами.

 
Tessa2013
Re: Тарифи повинны встановлюватись згыдно кошторису?
Додано: 2 березня 2013 р. 8:26
З нами з:
Повідомлень: 2

Дякую Вам за роз'яснення! Тобто, велічіна суми членскіх внесків може бути встановлена ОСББ без обмежень,  я правильно зрозуміла?

 
deggy1986
Re: Тарифи повинні встановлюватись згідно кошторису?
Додано: 7 серпня 2013 р. 17:03
З нами з:
Повідомлень: 1

Добрий вечір! Допоможіть будь ласка з таким питанням! Я є власником офісного приміщення на першому поверсі та сплачувала в ОСББ на утримання будинку та прибудинкової території однакові суми з мешканцями будинку. Однак, бандитськими діями ОСББ вирішило (наче б то так було вирішено на зборах співвласників, а саме самими мешканцями), що я (офіс) маю сплачувати на утримання будинку та прибудинкової території вдвічі більше ніж мешканці квартир. Я маю окремий вхід до приміщень, з іншого боку від парадного входу в під`їзд, не користуюсь ліфтом та маю своє освітлення перед офісом. Скажіть будь ласка чі законні такі їх дії?! Та чим такі норми регулюються?! Між нами підписано договір, однак суми, які вони надають до сплати визначені  в додатку до договору, а не в самому договорі, а саме в калькуляції на надання послуг! Хочу звернутися до суду з позовною заявою, оскільки взимку, коли я відмовилась сплачувати подвійний тариф в моєму офісі відключили опалення і температура була як на вулиці -15

 
vladimir
Re: Тарифи повинні встановлюватись згідно кошторису?
Додано: 7 серпня 2013 р. 22:07
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster

По перше Ви сплачуєте внески на утримання будинку згідно договору. Розмір внесків розглядається на зборах у присутності членів ОСББ. Протоколом зборів затверджується кошторис річний, де є витратна та дохідна частина із Ваших внесків. Тому змінювати на протязі року без важливих підстав нерекомендовано. Я пораджу Вам прийти на засідання правління і задати питання, чому в рази підвищено внески.А відключати тепло взимку собі доржче, за систему оплення несе відповідальність ОСББ.

 

Додати повідомлення