Тема № 20920: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Порушення ОСББ прав його члена


Додати повідомлення
IrinaR
Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 29 вересня 2012 р. 0:21
З нами з:
Повідомлень: 2

 ОСББ на балансі має бойлер, який регулює водопостачання будинку, але знаходиться за його межами. В зв'язку з створенням ОСББ на базі ЖБК всі комунікації перебувають в незадовільному стані. В травні цього року на відрізку між будинком та бойлером(перебуває на балансі ОСББ) стався прорив труби гарячого водопостачання. ОСББ при формуванні  тарифів  для нарахування квартплати не було передбачено виділення коштів для створення ремонтного фонду, внаслідок чого,  ОСББ не мало фінансової можливості усунути аварію самостійно. На усні звернення членів ОСББ про терміни усунення аварії та подачі гарячої води Голова ОСББ повідомляла, що звертається за допомогою до Районної Ради. На протязі 3-х місяців велася безрезультативна переписка між адміністрацією та ОСББ яка не дала ніяких результатів. У вересні Головою ОСББ було вирішено збирати кошти з її членів на відновлення гарячого водопостачання. Половина мешканців будинку відмовилась здавати кошти.  Як в такій ситуації захистити права членів ОСББ, які здали кошти на ремонт, який неможливо провести внаслідок того, що незібрана повна сума? Чи мають вони право подати позов до суду на ОСББ за невиконання останнім своїх обов'язків (гаряча вода відсутня протягом 4-х місяців)? Як бути в ситуації коли неможливо зібрати більшість для переобрання Голови ОСББ, а ревізійна комісія не виконує свої функції? 

 
vladimir
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 1 жовтня 2012 р. 13:40
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster

Дійте по статуту. Вам треба зібрати позачергові збори і переобрати правління та ревізійну комісію. Можливе письмове опитування мешканців для зборів.

 
osbb35
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 1 жовтня 2012 р. 21:57
З нами з:
Повідомлень: 20
Silver Poster

Вважаю, що переобрати правління та ревізійну комісію це не вихід.

З вашого повідомлення не ясно, на якій підставі збиралися кошти. Якщо це було рішення зборів – це одне, якщо це було зроблено у добровільному порядку шляхом обходу квартир – це інше.

Формування аварійного та резервного фондів можна і з частини звичайних внесків, які сплачують співвласники. Зрозуміло, що  велику суму не збереш, але маленький резерв буде.

У вашому випадку для виконання аварійних робіт на мережі гарячого водопостачання необхідно негайно провести позачергові збори та прийняти рішення щодо формування аварійного фонду шляхом збору додаткових коштів, розрахованих на підставі кошторису або розрахунку, які потрібно буде затвердити на цих зборах.

Рішення зборів обов’язкові для виконання всіх співвласників. У разі відмови деяких співвласників сплачувати внески – вирішуйте це у судовому порядку через наказне провадження. На сайті ПроОСББ є консультація як це оформити.

Може хто з ваших співвласників може надати ОСББ безвідсоткову поворотну позику для прискореного виконання робіт. Потім, після сплати внесків, надану ним позику треба повернути йому відповідно до чинного законодавства.

 
IrinaR
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 2 жовтня 2012 р. 8:08
З нами з:
Повідомлень: 2

 Кошти збиралися по власній ініціативі Голови правління ОСББ шляхом обходу квартир. Витрати ОСББ, які нам виставляють в квитанціях на оплату складають лише 4,13грн. (з двухкімнатної квартири), так що з них ні на який ремонтний фонд не назбираєш. Деякі члени ОСББ почали встановлювати в квартирах автономні бойлери для гарячого водопостачання (залишились переважно пенсіонери та малозабезпечені). У разі якщо буде рішення позачергових зборів про збір додаткових коштів на ремонт, чи повинні такі члени ОСББ його виконувати? (Вони мотивують тим, що платять за воду по лічильниках і не користуються централізованою системою гарячого водопостачання)

 
osbb35
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 2 жовтня 2012 р. 21:52
З нами з:
Повідомлень: 20
Silver Poster

Я вже писав, що рішення зборів обов'язкові для виконання всіма членами ОСББ. Прошу уважно прочитати мій попередній пост.

 
turun777
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 12 серпня 2014 р. 5:30
З нами з:
Повідомлень: 4

Вопрос в следующем. Сборы ОСББ два года назад решили брать по 4грн. за 1м.кв. При чем при моих просьбах расшифровать эту сумму ответа от руководства ОСББ нет, с тех пор сборы не собирались, ревизионная комиссия не допускалась, зарплата главы ОСББ выросла в 3 раза. Какие права имеет ревизионная комиссия.Спасибо.
 
pashyrey
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 12 серпня 2014 р. 5:48
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

в первую очередь надо читать ваш Устав. там должны быть прописаны все эти моменты.

если доступа к нему нет - почитайте типовой Устав утвержденный кабмином. Большинство ОСББ использует именно его.

права Ревкомисии довольно ограничены по сути их функции это озвучить на общем собрании есть нарушения или нет. Увы но главным рычагом влияния на Голову являются Общее собрание членов, которое на практике проблематично, а иногда и вовсе невозможно собрать.

основанием почему тариф такой а не другой должна быть смета утвержденная общим собранием - в ней прописаны планируемые доходы и затраты, на основании которых и высчитывается тариф.

зарплату голова не может сам себе подымать (если конечно такое не прописано в Уставе). Это по сути воровство.

 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 12 серпня 2014 р. 9:39
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster

Думаю в этих статьях вы найдете точные ответы

Єто с типового статуту:

 4.2. Вищим органом управління об'єднання є загальні збори.

4.1. Органами управління об'єднання є загальні збори його
членів, правління та ревізійна комісія об'єднання.

4.11. Для здійснення контролю за фінансово-господарською
діяльністю правління об'єднання, на загальних зборах обирається з
числа його членів ревізійна комісія (ревізор) або приймається
рішення про залучення аудитора. Порядок діяльності ревізійної
комісії та її кількісний склад затверджуються загальними зборами.
Рішення загальних зборів членів об'єднання про затвердження
річного звіту, кошторису видатків і надходжень розмірів внесків та
платежів членів об'єднання приймаються з урахуванням висновків
ревізійної комісії (ревізора) або аудитора.
4.12. Ревізійна комісія (ревізор) зобов'язана ініціювати
позачергове скликання загальних зборів у разі виникнення загрози
інтересам об'єднання або виявлення зловживань, учинених посадовими
особами.

 5.1. Чергові загальні  збори  членів  об'єднання  скликаються 
правлінням не рідше ніж 1 раз на рік, як правило по закінченні
календарного року для розгляду наслідків діяльності об'єднання.
Позачергові загальні збори членів об'єднання можуть бути скликані
за вимогою членів об'єднання, які мають більше 20 відсотків
голосів від їх загальної кількості або за вимогою ревізійної
комісії (ревізора) об'єднання.


>> turun777
Вопрос в следующем. Сборы ОСББ два года назад решили брать по 4грн. за 1м.кв. При чем при моих просьбах расшифровать эту сумму ответа от руководства ОСББ нет, с тех пор сборы не собирались, ревизионная комиссия не допускалась, зарплата главы ОСББ выросла в 3 раза. Какие права имеет ревизионная комиссия.Спасибо.

Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
колосок
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 3 листопада 2014 р. 15:35
З нами з:
Повідомлень: 8

  Добрый день, Роман! Вопрос юридического характера: я председатель ревизкомиссии, постоянно требую от менеджера-управляющего выполнения уставных требований, чем нажила себе врагов в его лице и лице его супруги-члена правления.
   Вчера проводилось общее собрание по увеличению тарифа, в связи с принятием в штат уборщицы. До собрания за две недели прошло заседание правления, которое постановило увеличить тариф и принять уборщицу в штат. Затем они вдвоем ходили по квартирам собирали опрос: кто за и против уборщицы и собирали подписи. Вопроса о повышении тарифа в повестке дня собрания не было, но его добавили в раздел разное и проголосовали доверенностями, заверенными управляющим полтора года назад. На них нет срока действия и голос отдается правлению (т.к. председателя нет), состоящему из 8 человек. Среди присутствующих членов ОСББ мнения были разные. Но победило обилие доверенностей.
 Имеет ли силу голосования такая доверенность в таком важном вопросе как увеличение тарифа, без юридического заверения и доверяется правлению, которое до собрания уже все решило за жителей. Власть фактически узурпированы двумя человеками (семья), с которыми справиться невозможно.
Спасибо за ответ, для меня это важно, т.к. руководство с апетитом "скушало" председателя ревизкомиссии.
 
 
pashyrey
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 3 листопада 2014 р. 15:45
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

"фактически" - не считается. надо смотреть как "де-юре".

надо читать ваш Устав. если там нет запрета голосовать за тариф довереностями или нет более высокого кворума и барьера для этого вопроса тогда увы, но всё законно.

возможный путь решения проблемы - суд. Через его решение признать поднятие тарифа незаконным найдя подходящий повод в каких-либо мелочах.

 
колосок
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 3 листопада 2014 р. 18:34
З нами з:
Повідомлень: 8

   Спасибо за ответ! Устав типовой, выбирается правление и из его состава председатель. Но у нас на первом собрании навыбирали и председателя-не собственника квартиры, и старших подъездов, не знаю зачем. Теперь этот председатель подмял всех под себя, взял на работу своего бухгалтера, паспортиста, дворника, а теперь еще и уборщицу на 144 квартиры. Переименовал себя в управляющего и все работы-услуги пропускает через свою предпринимательскую деятельность, а также получает зарплату как управляющий. Единственная зацепка, да и то врядли поможет, в уставе пункт звучит так:
  - правление объединения на договорной основе может нанять на работу управителя-юридическое лицо, которое частично будет осуществлять функции по управлению общим и неделимым имуществом по доверенности собственника имущества. Т.е. о физлице управляющем не прописано и о его полномочиях не сказано.
Вы меня удивили, тем что такая доверенность, составленная на нескольких лиц (8 в одном) является основанием для голосования. А потом подходили люди на собрание, ранее подписавшие доверенность, их просили не участвовать т.к. они дали доверенность. Это что теперь пожизненно можно пользоваться? Не укладывается в голове.
 
 
pashyrey
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 3 листопада 2014 р. 22:30
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

увы, если устав позволяет голосовать по доверенности, не ограничивает количество доверителей и разрешает заверять доверенность голове без нотариуса то всё формально законно.

иск на основании управителя-"физика" малоперспективен. ведь голова может нанять работника - не только уборщицу, но и управителя руководствуясь другой нормой устава.

судиться можно пробовать о том что небыло кворума, что люди были на собрании но защиталии голос по их доверености. Пробовать через суд добиться анулирования его головования - сделав упор на то что это об,эднання СПИВВЛАСНЫКИВ, и он априори не может быть не то что головой, но даже членом ОСББ.

кроме того помнится в типовом уставе прописано что ревкомисии следит и за соблюдением законодательства. составляйте акт - разносите по квартирам, ознакамливайте соседей с выводами о работе ОСББ.

 
колосок
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 4 листопада 2014 р. 10:34
З нами з:
Повідомлень: 8

   
Спасибо за ответ! Чтобы бегать по судам, нужно желание большинства членов ОСББ и кому-то проявить инициативу в организации всей подготовительной работы. Из вашего ответа стала понятной схема, по которой можно принять любое непопулярное решение: для кворума необходимо 73 человека на собрании, управляющий единожды оформляет 55 доверенностей и предъявляет их на каждом общем собрании, оставшиеся 18 человек погоды не сделают. Т.к. люди смирились и перестали ходить на собрания, то руководство получает возможность "продавить" любое свое решение. Вот такая нерадужная перспектива проживания в ОСББ, покой нам только снится!
А по поводу голосования по доверенности в типовом уставе ничего не сказано, есть только пункт, касательно представителей, но это совсем другая песня.
 
pashyrey
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 4 листопада 2014 р. 13:12
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster
вы сказали что у вас типовой устав. Если в типовом нет нормы о голосовании по доверености то это отличный способ опротестовать все эти решения через суд. и для этого не надо собирать толпу жителей, это не голосование. в суд подать можно и в одиночку.
 
колосок
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 5 листопада 2014 р. 11:56
З нами з:
Повідомлень: 8

  Спасибо за ответ, это уже как-то обнадеживает! Есть желание помочь победить внешнего агрессора в лице России, а потом заняться наведением порядка внутри ОСББ. Жаль, что руководство этого не понимает, не время сейчас поднимать тарифы. Я возьму вашу рекомендацию на заметку и при случае воспользуюсь, пожертвую личными средствами, чтобы не взращивать "барина".
 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 16 листопада 2014 р. 12:21
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster
Посмотрите темы, я оставил вам свои координаты. Если у Вас есть желание то победим в месте, Суд хорошо но долго и судя по прочитанному шанс 50х50. Есть более трудней но очень эффективный способ. Вы забили золотую истину ст. 10 ЗУ "Про ОСББ" - Вищим органом управління об'єднання є загальні збори.
 

Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
mula
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 24 січня 2015 р. 19:25
З нами з:
Повідомлень: 9

Скажіть будь-ласка, я є ревізором у нас ОСББ створене уже три місяці на зад, Я прошу Голови ОСББ надати мені документи для перевірки, фінансові звіти для перевірки, вона відмовляється. Проводимо збори вона казок по розказує їй всі вірять ніхто ще нічого не бачив і доступу ні до якої документації не має. На неї документи не не оформлені бо вона є держслужбовцем ще й юристом, спочатку говорила що на бухгалтера якого та ніхто в очі не бачив, а зараз на якогось чоловіка якого також ніхто не знає. Постійно збільшує оплату без будь якого документального підтвердження, крім слів про гарне. Я не знаю до кого мені звертатися, і як дальше поступати.
 
pashyrey
Re: Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 24 січня 2015 р. 20:03
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

1. Як рядовий член ОСББ - не платити.

2. як ревізор - повідомити інших мешканців про назаконність дій Голови та в разі неможливості через протидію його переобрати - рекомендувати іншим членам ОСББ п.1


>> mula
Скажіть будь-ласка, я є ревізором у нас ОСББ створене уже три місяці на зад, Я прошу Голови ОСББ надати мені документи для перевірки, фінансові звіти для перевірки, вона відмовляється. Проводимо збори вона казок по розказує їй всі вірять ніхто ще нічого не бачив і доступу ні до якої документації не має. На неї документи не не оформлені бо вона є держслужбовцем ще й юристом, спочатку говорила що на бухгалтера якого та ніхто в очі не бачив, а зараз на якогось чоловіка якого також ніхто не знає. Постійно збільшує оплату без будь якого документального підтвердження, крім слів про гарне. Я не знаю до кого мені звертатися, і як дальше поступати.

 
golder09
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 25 лютого 2015 р. 16:30
З нами з:
Повідомлень: 4

Добрий день. Допоможіть, будь ласка порадою. Ситуація наступна.

в 2011 році було створено ОСББ нашого будинку. Здавалось би все згідно з законодавством ,призначений голова правління, члени правління, рев.комісія. Визначені обов"язки. Але ж за чотири роки існування, члени об"єднання зовсім не володіють ні якою інформацією. Голова правління не надає звітів про свою роботу, про рух коштів та їх цільове використання. Є підозри про шахрайницькі дії з боку голови правління. Зараз це питання загострилось, і в ході обговорення між мешканціями нашого будинку прийнято рішення про переобрання голови правління, але ж голова нам відмовив в доступі до наших реєстраційних документів. Ми, так розуміємо, що процедура переобрання голови правління повинна бути прописана в статуті. 

Підскажіть, будь ласка, з чого нам почати, щоб здійснити переобрання голови правління згідно з чинним законодавством.

 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 25 лютого 2015 р. 21:52
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster

По перше, Вам потрібно лише тільки членами!!! об'єднання у кількості нехай п'ять (якщо не знаєте статуту) написати протокол ініціативної групи про скликання позачергових загальних зборів по питанням.....

Друге офіційно звернутися до Голови правління об'єднання (цінним листом), прикласти копію протоколу про скликання зборів, та витребувати у нього для проведення позачергових зборів повний список усіх членів об'єднання. Вказати термін надання 10 днів    

Трете Ревізійна комісія також робить теж саме

Звісно ви нічого не отримаєте якщо він себе так веде, на тринадцяти день створення ініціативна група робить третій протокол з питанням про звернення до державних органів за допомогою. (краще щоб у ініціативній групі був ветеран війні, або інвалід, або багатодітна мати тоді зразу в прокуратуру) але в заяві до прокуратури повинні пути прописані чіткі докази шахрайства, а також вказати що порушується ЗУ "Про Україну".

Для законного проведення зборів вивчіть ЗУ "Про ОСББ" Стаття 6, якщо збори будуть проведенні з порушенням їх легко можна признати недійсними. 


Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
vladimir
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 26 лютого 2015 р. 9:18
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster
Зберіть правління, протокольно перевірте всі скарги і приміть рішення про проведення позачергових зборів із звітом голови правління. Порядок денний треба зробити оповіщення за 30 днів до дати сборів. Обирайте нове правління а потім голову. Після обрання голови рекомендованним листом направити протокол про обрання нового голови і наказ про призначення. Дайте срок на передачу документів і печатки.
 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 26 лютого 2015 р. 9:54
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster
)))) Владимир,))))))) это где про 30 дней то говориться подскажите мне пож. очень интересно 

Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
vladimir
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 27 лютого 2015 р. 13:47
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster
В ЗУ "Про господарські товариства" це загальна юридично-правова норма.
 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 27 лютого 2015 р. 17:29
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster

А нуну, а це ні чого що є закон про ОСББ і статут?  Напишіть ще щось для сміху будь ласка 


>> vladimir
В ЗУ "Про господарські товариства" це загальна юридично-правова норма.


Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
vladimir
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 28 лютого 2015 р. 11:39
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster
Сміятись будьмо коли суд визнає Ваші збори нелигитимними (це із своєї судової практики) за строки сповіщення. Вам членкорам цього не зрозуміти.
 
dmitry75
Re: Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 28 лютого 2016 р. 1:25
З нами з:
Повідомлень: 51
Gold Poster

Оце добре, що Ви, Володимире про це повідомили! Таким чином маємо ще одну колізію.


>> vladimir
Сміятись будьмо коли суд визнає Ваші збори нелигитимними (це із своєї судової практики) за строки сповіщення. Вам членкорам цього не зрозуміти.

 
dmitry75
Re: Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 28 лютого 2016 р. 1:29
З нами з:
Повідомлень: 51
Gold Poster

Пробачте, здається до ОСББ не може бути застосований ЗУ "Про господарські товариства", на тій підставі що ОСББ не являється господарським товариством, оскільки створене не з метою отримання прибутку.


>> vladimir
Сміятись будьмо коли суд визнає Ваші збори нелигитимними (це із своєї судової практики) за строки сповіщення. Вам членкорам цього не зрозуміти.

 
Columbina
Re: Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 28 лютого 2016 р. 9:50
З нами з:
Повідомлень: 106
Gold Poster


>> romulj

Звісно ви нічого не отримаєте якщо він себе так веде, на тринадцяти день створення ініціативна група робить третій протокол з питанням про звернення до державних органів за допомогою. (краще щоб у ініціативній групі був ветеран війні, або інвалід, або багатодітна мати тоді зразу в прокуратуру) але в заяві до прокуратури повинні пути прописані чіткі докази шахрайства, а також вказати що порушується ЗУ "Про Україну".


Прокуратура не вмешивается в хозяйственную деятельность общественных организаций!!!!!!!!!!!!!!!
 
marmala Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 3 травня 2018 р. 16:35
З нами з:
Повідомлень: 0

Доброго дня, підкажіть будь-ласка, чи має право ОСББ в квитанціі окремим пунктом збиратикошти і витрачати іх на встановлення вікон в приватних квартирах одиноких малозабезпечених мешканців, і погрожувати судом, хто ігнорує і не оплачує цей пункт в квитанціі?
 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 9 травня 2018 р. 12:32
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster
Об'єднання не має права витрачати кошти на Особисті потреби власника, Голова правління не має права самостійно приймати рішення визначати розмір внеску, а також витрачати кошти. Питання розміру внеску має вирішуватись на загальних зборах. Щодо погроз звернутися до суду якщо не було рішення загальних зборів це просто слова

Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
юля-11 Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 11 червня 2018 р. 18:21
З нами з:
Повідомлень: 0

Доброго дня, дозвольте питання: у нас створено осбб, земля під будинком належить осбб. в будинку є сімї, які намагаються зробити доступ на територію закритою, тобто обмежити вхід на територію дітям з інших будинків. діти нашого будинку таким чином не матимуть права гратися у себе вдома з іншими дітьми. наскільки це законно і як на це реагувати? дуже сподіваюсь на вашу доопомогу!
 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 30 червня 2018 р. 0:24
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster

Це можуть зробити лише загальні збори 


>> юля-11
Доброго дня, дозвольте питання: у нас створено осбб, земля під будинком належить осбб. в будинку є сімї, які намагаються зробити доступ на територію закритою, тобто обмежити вхід на територію дітям з інших будинків. діти нашого будинку таким чином не матимуть права гратися у себе вдома з іншими дітьми. наскільки це законно і як на це реагувати? дуже сподіваюсь на вашу доопомогу!

Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
Meniee Meniee Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 9 січня 2024 р. 17:32
З нами з:
Повідомлень: 3

Чи має право ОСББ не надавати свої статутні документи жителю будинку та користувачу його послуг ?

На звернення ОСББ просто свідомо відмовляє надати копію свого Статуту для ознайомлення.

 
Віктор Суми
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 14 січня 2024 р. 0:54
З нами з:
16 жовтня 2018 р. Повідомлень: 51
Gold Poster
Якщо Ви не є власником або співвласником БКБ, то правління ОСББ взагалі може з Вами не спілкуватись. Якщо у Вас є якісь запитання - можна їх переадресувати власнику квартири.
 
Meniee Meniee Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 18 січня 2024 р. 17:44
З нами з:
Повідомлень: 3

Я власник квартири. ОСББ відмовляється надавати Статут. 

Хто може перевірити законність договору з ОСББ, до кого звернутись? м. Київ

у нас ОСББ створене забудовником. Роблять повне свавілля і безпорядки. Дохід цього ОСББ за 2022 рів 86 мільйонів гривень. Пункти в платіжці видумані та несправедливі, але ніхто наразі не хоче воювати з ОСББ бо будинок весь не заселений та і це повна мафія. люди будуть боятись а може і помиляюсь. 

 
Віктор Суми
Re: Порушення ОСББ прав його члена
Додано: 20 січня 2024 р. 19:08
З нами з:
16 жовтня 2018 р. Повідомлень: 51
Gold Poster
Маю сумнів, що Ви в Статуті знайдете відповіді на свої запитання. Договір ОСББ не заключає з співвласниками - всі питання вирішуються на загальних зборах, які повинні хоча б раз на рік проводитись. Можливо у Вас дуже великий будинок, або високі внески - ми маючи 114 квартир у будинку за рік збираємо 450-500 тис. грн а у Вас міліони?
 

Додати повідомлення