Тема № 610: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Платежі і внески, чи є різниця, та правила нарахування суми?


Додати повідомлення
kotejka
Платежі і внески, чи є різниця, та правила нарахування суми?
Додано: 27 лютого 2012 р. 13:54
З нами з:
Повідомлень: 1

Наше ОСББ зараз тільки реєструється,діяльністьще не налагоджена, у звєязку з чим виникають питання та суперечки. 

Допоможіть правильно трактувати закон. В законі про ОСББ,стаття 10 сказано, що до виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання відноситься визначення розмірів внесків та платежів членами  об'єднання.

Платежі за утримання і ремонт будинку нараховуються відповідно до розміру приміщення, тобто за квадратний метр, це зрозуміло. А членські внески, вони також мають розраховуватись відповідно площі помешкання, або можуть бути фіксованими і однаковими для всіх власників?

Якщо,скажімо, на загальних зборах ми проголосуємо за встановлення домофону ( або якісь інщі вдосконалення, які не є утриманням чи ремонтом), як в таком разі мають розподілятися витрати?

 

 

 
olga1973
Re: Платежі і внески, чи є різниця, та правила нарахування суми?
Додано: 29 березня 2012 р. 15:28
З нами з:
Повідомлень: 9

 Если конкретизировать ситуацию и взять к примеру домофон, то расходы на его установление вы должны возложить на каждую квартиру .Т.е. если у вас например 25  квартир то общая сумма делится на 25 квартир. Мы например кое -что оплачиваем со счёта, а  на кое -что собираем  наличкой . 

 
admin
Re: Платежі і внески, чи є різниця, та правила нарахування суми?
Додано: 6 квітня 2012 р. 21:26
З нами з:
01 січня 2010 р. Повідомлень: 1798
Gold Poster

 У разі якщо об’єднання є колективним замовником та підписує договір на обслуговування системи "домофон", то  домофон стає власністю ОСББ і відповідно всі витрати сплачуються з рахунку ОСББ.

 
lawyerhome Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Платежі і внески, чи є різниця, та правила нарахування суми?
Додано: 20 квітня 2019 р. 20:11
З нами з:
Повідомлень: 8

Також цікавить питання відмінності внеску від платежу, а також можливість відступати від принципу пропорційного розподілення витрат ОСББ, в залежності від площі квартири / нежитлового приміщення кожного власника, яка закріплена в ст.20 Закону.

Наш ЖЕК надіслав нам всім листи про те, що він змучився нас обслуговувати, і достроково розриває з усіма мешканцями договори про надання ЖКП з 31.05.2019. Ми плануємо швидко створити ОСББ, щоб отримати від ЖЕКу будинок, та перейти на самообслуговування (без призначення управляючої компанії).

У нас будинок має дахову котельню, яка споживає газ та виробляє тепло для опалення та підігріву гарячої води. Сама котельня, а також частина квартир та нежитлових приміщень обладнана лічільниками тепла, а частина квартир не має лічільників. Розподяляти витрати на придбання газу серед всіх співвласників залежно від площі їх квартир / нежитлових приміщень законно, але не справедливо. Розподіляти витрати серед співвласників в залежності від кількості спожитого тепла, та кількості спожитої гарячої води справедливо, але незаконно.

Так само витрати на вивезення сміття. Сміттєва компанія розраховує тариф в залежності від кількості проживаючих, а не від площі приміщень, а отже, розподіляти витрати на вивезення сміття справедливіше саме в залежності від кількості проживаючих, а не площі квартир / приміщень.

Аналогічно з відео-домофоном. Його встановлення та обслуговування залежить від кількості квартир, а не від їх метражу.

В той же час, ст.20 Закону про ОСББ чітко встановлює те, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів встновлюється пропорційно до загальної площі квартири / нежитлового приміщення. Такий підхід зробить непотрібними лічільники гарячої води та гігакалорії, а наш будинок на зразок тих, що були в СРСР.

Чи може є якасийсь спеціальний вид внеску / платежу, який можна визначати в залежності від

 
Ольга28
Re: Платежі і внески, чи є різниця, та правила нарахування суми?
Додано: 13 серпня 2019 р. 16:30
З нами з:
Повідомлень: 2

Доброго дня. ОСББ уклав договор з Київєнерго, співвласники перераховують кошти за опалення на розрахунковий рах ОСББ,  а ОСББ Київенерго. Як відображати це в обліку ?
 

Додати повідомлення