Тема № 866: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Контроль фінанснової діяльності в ОСББ


Додати повідомлення
olga_musienko
Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 10 серпня 2012 р. 16:27
З нами з:
Повідомлень: 2

Чи має право міський відділ УЖКГ збирати звіти голів ОСББ про стан фінансової діяльності об'єднань, а  також втручатися в їх фінансову діяльність

 
vladimir
Re: Контроль фінанснової діяльності. в ОСББ
Додано: 13 серпня 2012 р. 8:25
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster

Згідно Закону "Про ОСББ" та статуту Вашого ОСББ, вищий орган об'єднання якому підпорядкована діяльність - є загальні збори. Фінансові звіти які ви здаєте державним органам вони регулюються законодавством.

 
olga_musienko
Re: Контроль фінанснової діяльності. в ОСББ
Додано: 13 серпня 2012 р. 14:40
З нами з:
Повідомлень: 2

Я це розумію, але в зв'язку з створенням в структурі УЖКГ сектору реформування ЖГ  для голів ОСББ нашого  міста  з'явився новий звіт, в якому до копійчини ми повинни розписати фактичний розподіл членських внесків та звітуватися на коордінаційній нараді.

 
vladimir
Re: Контроль фінанснової діяльності. в ОСББ
Додано: 14 серпня 2012 р. 8:33
З нами з:
Повідомлень: 555
Gold Poster

Звіт з'явився на підставі чого??. Комусь захотілось?. У державі звітність складається за законодавчими актами у визначені органи. У кожному звіті справа вгорі пишется на підставі чого, і кому. Якщо не здасте, яка відповідальність?

 
nashzahist
Re: Контроль фінанснової діяльності. в ОСББ
Додано: 1 березня 2013 р. 23:14
З нами з:
Повідомлень: 62
Gold Poster

Відповідаючи на ваше питання, пояснюю те, що однозначно відділ Управління житлово-комунального господарства збирати звіти голів ОСББ про стан фінансової діяльності об'єднань, а також втручатися в їх фінансову діяльність не має право, тому раджу їх не подавати та не від відвідувати жодних нарад з цих питань, оскільки законодавством України такого обов’язку на ОСББ не покладено.

Крім, того згідно ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Управління житлово-комунального господарства відповідно до рішення органу місцевого самоврядування, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» є виконавчим органом міської ради.

Тому, ст. 23 Господарського кодексу України встановлено заборону щодо втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання.

УВАГА!!! У разі примушення, погроз з боку посадових осіб все-таки подавати такі звіти, раджу Вам негайно звернутися до органів прокуратури з питання притягнення даної особи до кримінальної відповідальності, передбаченої ст. 365 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

 
Rkonstruktor
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 21 серпня 2013 р. 21:27
З нами з:
Повідомлень: 2

А какие документы требовать от Управителя для того что-бы проверить расходи ОСББ?
 
Громада
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 25 серпня 2016 р. 18:48
З нами з:
Повідомлень: 1

У нашому будинку з 2008 року діє ОСББ. Роботою правління незадоволені багато людей будинку. Оскільки ремонтні роботи по благоустрою будинку та терирорії ведеться таким чином:

1). дерев"яні рами на вікнах під"їзду міняють на пластикові тільки у 3, 4 та 5 під"їзді (у будинко 6 під"їздів - 70 квартир).

2). коли забивається каналізація, управління не викликає аварійку, а вимагає по  100 ргивень з квартири для усунення аварії. Люди вимушені платити гроші оскільки управдом роз"єднує в підвалі труби і вода з каналізації заповнює підвальне приміщення. Коли самі жельці зверталися в аварійку ЛЖЕКу, нам сказали,  що в нашому будинку договіра немає і вони виїжджати усувати аварію не будуть;

3) новий забор навколо клумб поставили лише біля 3, 4 та 5 під"їзду.

І таких неправомірних дій дуже багато. Оскільки сам керівник ОСББ та його дружина отримують зарплату як бугалтери, як сантехники, як прибиральники прибудинкової території навіть як електрики. На наші звернення показати кошторис та чеки - отримаємо відмову. А ми справно платимо гроші?

Розкажіть будь ласка до кого можна звернутися і яка організація має право перевірити чи правомірні дії керівництва нашого ОСББ. Я вважаю, якщо взялася людина виконувати обов"язки то роботу повинна виконувати як слід.

 
yljonka7
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 15 вересня 2016 р. 20:12
З нами з:
Повідомлень: 12
Bronze Poster
Додано: 15 вересня 2016 р. 10:25
З нами з:
Повідомлень: 7

Доброго дня.пробачте, що можливо не по темі... В нашому будинку є голова ОСББ але просто за договором, як вона говорить, вона не влаштована і це не є її робота... Рік назад на будинку Були встановлені антени МТС за оренду яких платилися гроші, які якоби йшли на витрати будинку. Ми платимо 1,5 грн за м.кв. Були нещодавно збори по питаннях шкідливості цих антен, те що вони були встановлені без дозволу власнтків та чи дійсно кошти використовуються належно. Ну і інші питання. Звісно збори пройшли з криками... І нічого не вирішилось. Назначили збори на 1.10. Але наш голова ОСББ вирішила подати заяву на звільнення, тобто її права знімаються до того числа. Відповідно як говорить Голова, з першого числа не буде його і не буде кому платити за ком.послуги і все інше, і будинок відключать від електрики та води. Чи правомірні ці дії? 
 
pashyrey
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 15 вересня 2016 р. 20:37
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

надто мало інформації щоб однозначно прокоментувати.

Асурд писати заяву якщо ти не оформлений. Але якщо ти не оформлений то як вона ставила підписи під договорами та іншими документами?

Якщо вона прокралась і ви це доведете то не важливо звільнилась чи ні - відповідальність однакова.

ну і ніхто вам не відімкне світло одразу після того як втече голова. Ви можете обрати нового. І він в РЕМі пояснить що платіж трохи затримується бо у вас переоформлення керівника.

 
yljonka7
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 16 вересня 2016 р. 9:13
З нами з:
Повідомлень: 12
Bronze Poster
Дякую Вам за увагу!!! Вона працює за статутом. Була обрана ще коли й половини квартир не було куплено. Але коли говоримо щоб збори зробити до того коли вона звільниться, то говорить що вона вільна людина і в будні дні має свої справи. Тому збори будуть в суботу! Переобрати раніше не могли тому що не збиралось 51% власників, так як люди гроші повкладали, і не живуть. До прикладу в нашому під'їзді з 28 кв, живе лиш сім. От вона тим і користувалась! "Хочете, переоберіть голову, але коли буде 51%". Скажіть, а що робити, коли ніхто не захоче бути головою ОСББ? І ще одне... Зараз за ком.послуги ми гроші здавали голові і вона ходила за все сама платила. По її словах я не можу ходити сама платити за свою квартиру. Чи так це? Чи все таки я можу відмовитись від цього і платити сама? 
 
pashyrey
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 16 вересня 2016 р. 9:24
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

про які компослуги йде мова?

за прибирання приміром підіїздів ви повинні платити в осбб. але не готівкою на руки голові, а в банку на рахунок осбб.

за новим законом про осбб не обовязково збиратись на зборах 50% власників. Можна менше. Але потім після зборів протягом 2 тижнів треба обійти власників і доназбирати підписи щоб було більше 50%.

провести збори і потім письмове опитування ви можете і самотужки без голови. Головне щоб ви найшли людину яка готова стати новим головою.

 
yljonka7
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 16 вересня 2016 р. 9:52
З нами з:
Повідомлень: 12
Bronze Poster
Ком.послуги, це світло та вода. Вона кожного місяця виставляє скільки кому платити, ми приносимо гроші і потім нам дають квитанцію про сплату. Плюс окремо платимо 1,5 за м.кв. Прибираємо ми самі на своїх поверхах. А Ви можете скинути ссилку про нові закони щодо ОСББ і все що цього стосується. Щоб хоч якось підготуватися до наступних зборів. 
 
pashyrey
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 16 вересня 2016 р. 10:04
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

Закон про ОСББ не великий. Перечитайте весь. там чітко прописані процедури.

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2866-14/print1464777343215223

 
yljonka7
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 16 вересня 2016 р. 10:05
З нами з:
Повідомлень: 12
Bronze Poster
Дуже Вам дякую!
 
Mirika
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 16 жовтня 2016 р. 22:09
З нами з:
Повідомлень: 4

ПОМОГИТЕ! сил нет бороться с "головой" ОСББ. Ситуация такова:

ОСББ существует с марта 2010 года. По сегодняшний день ни один совладелец не видел  ни одного финансового отчета. Голова называет себя "хозяйкой" и работать мы должны "по ее правилам", другого не дано. Бухгалтера никогда никто не видел, и на телефонные звонки не отвечает. На счету никогда не бывает денег. За этот период не сделано за наши средства ничего. Один раз влезли в ПРОООНовские программы по установке окон, окна ОЧЕНЬ ХОРОШЕГО качества да еще и не соответствуют инвестиционному проекту. На официальные письма предоставить финансовую отчетность, ответ :"вы никто, и ни чего она предоставлять не будет". В нашем городе создана "громкая организация" - "ОСББ- майбутне Павлограда", мы обращались туда за помощью - результата нет. Для них Законы не писаны , а работать должны по Уставу, который законодательно не соответствует реальности. 03.09.2016 инициативной группой было проведено Общее собрание( порядок дня: смена правления, смена бухгалтера, смена ревизионной комиссии) составлен протокол и сделан письменный опрос. Результат 56,5% - за. Результат: голова не признает этот протокол, нового правления нет, отчеты не дает, сколько денег на счету- не знаем.  И вообще, по ее словам, документы свыше 1095 дней подлежат уничтожению. Подскажите, пожалуйста, может ли какая нибудь организация нам помочь? Мы готовы на милицию, прокуратуру, суды... кто реально сможет нам помочь?

 
pashyrey
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 16 жовтня 2016 р. 22:15
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

вам юрист нужен.

желательно спец по осбб, но в маленьком городе вы такого не найдете. потому просто толковый юрист готовый разбираться. в идеале из числа совладельцев.

в принципе вы всё правильно делаете - нужно общее собрание и перевыборы.

далее просто надо закончить юридически всё. Протокол - госрегистратору зарегистрировать новый состав правления.

 
Mirika
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 17 жовтня 2016 р. 10:22
З нами з:
Повідомлень: 4

Спасибо!
 
Mirika
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 17 жовтня 2016 р. 10:27
З нами з:
Повідомлень: 4

Вы имеете ввиду у регистратора зарегистрировать нового "Голову правління"?Или...
 
Mirika
Re: Контроль фінанснової діяльності в ОСББ
Додано: 17 жовтня 2016 р. 10:30
З нами з:
Повідомлень: 4

И еще один вопрос: а у нас в практике Украины есть прецедент по вопросу через суд получения фин. отчета?
 

Додати повідомлення