Тема № 392: СТВОРЕННЯ ОСББ / Вплив постанови КМУ від 1 червня 2011 р. № 869


Додати повідомлення
detka
Вплив постанови КМУ від 1 червня 2011 р. № 869
Додано: 29 грудня 2011 р. 20:03
З нами з:
Повідомлень: 1

Добрий вечір!

Наш будинок знахоться в ОСББ вже два роки, голова правління дуже активна жінка)))))) і сьогодні вона повідомила нам що нарешті будемо підвищувати квартплату((((( згідно постанову КМУ від 1 червня 2011 р. № 869!

я дуже уважно читала -читала постанову і причин на збільшення квартплати для ОСББ не знайшла - прошу допомоги у розясненні: як впливає ця постанова на ОСББ?

може я не уважна(((

 

 
admin
Re: Вплив постанови КМУ від 1 червня 2011 р. № 869
Додано: 29 грудня 2011 р. 22:06
З нами з:
01 січня 2010 р. Повідомлень: 1798
Gold Poster

Дія постанови уряду "ПОРЯДОК формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій" поширюєтсья на ЖЕКи (всіх форм власності) та не поширюється на ОСББ з наступних причин:

  1. В пункті 1 Загальної частини вказується, що " Цей Порядок визначає механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і поширюється на суб'єктів господарювання всіх форм власності, які надають послуги ..." , а, згідно "Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст", ОСББ не є надавачем послуг (на відміну від ЖЕКів).
  2. В пункті 2 Загальної частини йдеться про те, що "Тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (далі - тариф на послуги) - вартість надання таких послуг, розрахована на основі економічно  обґрунтованих планованих (нормативних) витрат з урахуванням планового прибутку та податку на додану вартість..." ОСББ не є прибутковою організацією і, відповідно, ні в якому разі не повинно мати "планового прибутку", крім того ОСББ не є платником податку на додану вартість! Для ОСББ не існує поняття "нормативних витрат": розмір витрат визначається самими мешканцями будинку у Кошторисі, складеному Головою ОСББ/Бухгалтером (знову ж таки згідно "Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст"), на щорічних або позачергових загальних зборах шляхом голосування членів ОСББ, а не одноосібно визначаються Головою ОСББ!

 

Від себе додам, що підвищення тарифу в ОСББ в кожному конкретному випадку повинно аргументуватися. Нарпиклад, підставою може слугувати минулорічне підвищення тарифу на електроенергію (що автоматично збільшує витрати на освітлення місць загального користування, та електропостачання ліфтів), або підвищення вартості вивезення Твердих Побутових Відходів для ОСББ - нікуди від цього не дітися. Відповідно, зростання квартплати повинне базуватися  виключно на цих складових тарифу. Іншим аргументом може слугувати включення у квартплату (для полегшення ведення обліку та збирання коштів) вартості капітального ремонту (капітальний ремонт ніколи не входив як складова у квартплату, навіть за радянських часів), як це відбулося у нашому ОСББ: з Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст у Червні 2011 до Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст у серпні 2011. Тариф 2,41 затверджувався як раз по нормативах вищезазначеного положення КМУ (для того, щоб не було проблем з відшкодуванням пільг та субсидій). Як можна зрозуміти з наведеного прикладу, дана Методика розрахунку тарифу на основі нормативних показників суттєво відрізняється від фактичних. За ті ж гроші, що ЖЕК надає послуги з "Утримання будинку та прибудинкової території", в ОСББ можна ще й виконувати роботи з капітального ремонту (в нашому випадку - це заміна бордюрів по дворовому периметру та спорудження добротної відмостки). Всі ці роботи почали виконуватися одразу після підвищення тарифу.

 

Додати повідомлення