Тема № 290253: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Пожежна безпека у 25-поверховому будинку під час війни, порушення прав співмешканців, куди поскаржитися якщо голова ОСББ не займається пожежною безпекою будинку?


Додати повідомлення
osbb8b Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Пожежна безпека у 25-поверховому будинку під час війни, порушення прав співмешканців, куди поскаржитися якщо голова ОСББ не займається пожежною безпекою будинку?
Додано: 17 червня 2024 р. 18:23
З нами з:
19 грудня 2018 р. Повідомлень: 2

Добрий день,

прошу вашої допомоги та підтримки у вирішенні питання, консультації або корисної довідкової інформації яка мені може стати в нагоді.

наша голова ОСББ Гридіна Олена Григорівна від початку створення нашого ОСББ "Ювілейний." відключила ліфтову яка є пожежним виходом. Як вона сказала щоб зберегти цей ліфт. Це окреме відділення в будинку де ліфт та вентиляція пожежна яка прикривається дверми і є окремою кімнатою в кінці коридору. Це не є нежитловою площею, а є допоміжним приміщенням яким користуються всі сусіди на моєму поверсі або можуть користуватися як частина коридору, там стоять камери які ми оплатили, поряд тепломережа за які ми платимо, світло та уборка приміщення також входить, за все це ми платимо. 

Пройшло десять років, почалась друга повномасштабна війна з обстрілами, ми на Осокорках, постійно літали то ракети то шахеди, один влучив в будинок напроти через дорогу. Але лифт пожежний і досі не працює. Коли лунає тривога не можливо дочекатися ті три ліфти бо одразу всі викликають бо вибігають від бахів. Я жила в будинку весь час з нападу і ховаюсь постійно в коридорі і все це знаю на своїй шкурі. 

І ось в травні я бачу як сусід трикімнатної квартири поруч тишки-мишки забудував ту ліфтову, встановивши ролети пластикові на замок. Не зрозуміло що він там тримає і чому не запитали інших сусідів.

Я звернулась до Гридіни О.Г. попросила перенести цей самобуд в інше місце, яке не є пожежним евакуаційним ліфтом і попросила також включити ліфт. На що отримала відвертий регіт у відповідь. Сусід також сказав, що він плював на інших сусідів і нікуди нічого не буде переставляти, це також принципова позиція як і позиція нашої голови ОСББ з якою я роками співпрацювала як член Ревізійної Комісії і не мала поганих стосунків або конфліктів, навпаки завжди захищала.

Я написала до голови ОСББ офіційний лист, нижче приведу для референсу, але судячи з того що я декілька разів просила прибраіи цей хлам з пожежного виходу та нашого коридору, нічого не буде. 

Тому я прошу вашої консультації, куди мені краще звертатися, а краще список, щоб інші інстанції мені допомогли з пожежною безпекою на нашому поверсі.

Мені відверто страшно, я не знаю що там сусід той заховав, що він не може ховати у своїй великій трикімнатній квартирі на сто квадратних метрів, тим пак що в них дуже заможна родина, у якої декілька квартир, бізнес, дача, земельні ділянки тощо. Я не хочу такого на поверху. Я хочу, щоб було чисто, згідно з ДБН і не було мотлоху який би горів якщо влучать осколки ракет. В нас великий підвал, є горище, також є бокси в оренду, можна знайти інші місця склада свого. Я просто хочу тиші, безпеки, спокою хоч якогось під час цих блекаутів та обстрілів. Також на нашому поверсі орендарі курять постійно, один раз мені прийшлося дуже сп'янілого чоловіка заспокоювати о третьої годині ночі, тому що він напився та ходив по поверху. Так і підпалять ту халабуду. Я вже не говорю про норми інші санітарні тощо.

Дужу прошу вашої допомоги, буду вдячна за пораду куди піти та до кого звертатися в такому випадку коли голова ОСББ не реагує і запевняє що все законно і все в порядку.

P.S. Додаю мій лист до голови ОСББ нижче, відповідь вона сказала надасть через місяць, тому я ще досі чекаю відповідь від неї:

 

Шановна Олена Григорівна!
Звертаюсь до Вас з наступним питаннями про допомогу та сприяння у вирішенні, а також додатковими запитаннями. 

По-перше звертаюсь до Вас з проханням відповідно до елементарних правил утримання нежитлових територій в багатоквартирному будинку, особливо у військовий час під час постійних блекаутів та обстрілів,  вжити необхідних заходів щодо видалення захисних ролетів на самобуд коморі, яка знаходиться в пожежному евакуаційному виході. Ця конструкція була споруджена без дотримання відповідних норм і стандартів, що створює певні проблеми.
Згідно з правилами, евакуаційні виходи повинні бути відкритими, не забиті неузгодженими незрозумілими самобудами та забезпечувати безпечні умови для проживання. Не допускається закривати або забивати входи і виходи, включаючи евакуаційні виходи, захламляти їх, особисто враховуючий військовий стан в країні та умови під час блекаутів тощо.


Тому прошу не порушувати норм ДБН та прибрати незаконний самобуд у вигляді коморки під жалюзямі у пожежному евакуаційному виході на моєму 11 поверсі в багатоквартирному будинку за адресою Бажана 8-Б. Фото коморки додаю до заяви, розташування коморки - друга ліфтова для евакуації під час пожеж, той ліфт який ви відключили та він не працює.


Ваше рішення санкціонувати забудову нежитлових приміщень на нашому поверсі створює значні ризики для безпеки мешканців, порушуючи норми пожежної безпеки в умовах можливих обстрілів ракетами та дронами. Таким чином ваша діяльність як голови нашого ОСББ під час військових дій створює потенційну небезпеку для мене та моїх сусідів. 


Також хочу зазначити, що ви в курсі як напроти нашого будинку дрон влучив прямо у поверх у минулому році. Коморка, яку ви санкціонували знаходиться біля зовнішньої стіни якраз напроти ураження того самого дрону в минулому році. Ці дії, які Ви ігноруєте, можуть мати катастрофічні наслідки для нашого поверху у разі пожежі або ураженням дроном чи ракетою. 


Ви також в курсі, що на поверсі здають в оренду двокімнатну квартиру так звані “посуточнікі” . Ви знаєте про цих арендаторів  та їх антисоціальну поведінку, які руйнують поверх, б’ють скло та двері,  створюють шум у ночі,  вони курять постійно і можуть спричинити пожежу в стані сп’яніння, підпалюючи всі самобуди, які ви санкціонуєте на моєму поверсі. 


Як колишній член Ревізійної Комісії ОСББ, мене глибоко засмучує Ваша недбалість та потенційна небезпека, яку Ви створюєте для нашого будинку та його мешканців, особливо в такий складний час для нашої країниб санкціонуючі подібні комори, самобуди, склади, бокси тощо на поверсі, не отримуючи згоди власників та не інформуючи їх, та не отримавши їх письмову згоду, а також згоду інших служб на відповідальності яких є усунення наслідків пожару або обстрілів.

Додатково хочу зазначити, що самобуд, який ви санкціонували на моєму поверсі, може служити сховищем для незаконної зброї, газових горілок для блекаутів або запасів бензину, іншої нелегальщини або легкозаймистий хлам який забудовник незаконної коморки з якоїсь причини не можуть зберігатися в своїй квартирі, і для цього потрібно створити самобуд та самозахват, при чому в таємниці від усіх та який ви санкціонували, судячи з нашої розмови по телефону, та через що я вимушена офіційно до вас писати та просити прибрати та не забудовувати мій поверх боксами усілякими, особливо в пожарних виходах з мого поверху.


Також мені незрозуміло, чому ви, як голова ОСББ, не запитали інших власників на поверсі, чи вони не проти забудови коморками їхнього поверху. Можливо, вони також хочуть створити самобуд, якщо ви його санкціонуєте. Це підозріло і свідчить про наявність корупційних схем, що мене глибоко засмучує як колишнього члена Ревізійної Комісії та активіста будинку, яка витратила роки безоплатно покращуючі наш будинок. Плюс все це відбувається під час війни, коли більшість власників або виїхали, або мобілізовані, і нікому захищати порядок, норми безпеки та інше. 


Ви не проживаєте в нашому будинку на постійній основі, ви не були свідком ракетних обстрілів біля нашого дому та влучань поряд, ви не встаєте під час ночних обстрілів та не біжите в коридор, щоб ховатися. Я це роблю на постійній основі, в мене немає дві стіни де ховатися крім коридору, і я не хочу бігти ховатися в коридор, який ви забудовуєте незаконною та несанкціонованою забудовою, яка не узгоджена з ДСНС та пожежною інспекцією. 


Прошу вас не ігнорувати проблему та прибрати самобуд з мого 11 поверха з евакуаційного пожарного виходу в ліфтовій до іншого місця, не створюючи потенційно небезпечну ситуацію на поверсі для мене та для інших сусідів. 


Додатково прошу вас не чипати мій поверх та не забудовувати його чимось в подальшому, що не узгоджено з правилами ДБН та нормами пожежної безпеки. Як варіант можете дати забудовувати територію перед вашим будинком або на вашій прибудинковій території будь кому, я впевнена там є місце для сараїв та самобудів та іншого, якщо вам так подобається, або ви філантроп, або захотіли зайнятися підприємницькою діяльності по сдачі боксів та міні-складів тощо. Також я впевнена в нашому будинку можна знайти інше місце для подібних міні-боксів, яке не буде суперечити правилам безпеки співмешканців будинку.


Додатково прошу вас надати ФІО та контакти того хто встановив цю незаконну коморку в евакуаційному пожарному виході на моєму поверсі та його контакти, щоб я мала уявлення хто це зробив та проінформувала про про норми пожежної безпеки, які він порушив, якщо він не в курсі та ви йому не розпівили, а також про те що без згоди сусідів не можна мародерити чи окупувати поверх самобудами, користуючись тим що багато сусідей виїхало за межі країни або було мобілізовано, навіть якщо ви дали на це згоду або самі санкціонували чи ініцюювали цей неузгоджений ні з ким проект на моєму поверсі. 


Також було б гарним бонусом якщо б ви нарешті за два роки змінили розбите скло, яке вже два роки висить мною заклеєне скотчем та тримається на вашому чесному слові. Боргів за комуналку я не маю ніяких перед ОСББ, тому було б гарно за два роки відновити скло на поверсі. Фото розбитого скла додаю до цієї заяви.


Також мене цікавить питання як мешканця будинку чому ви не відновили роботу пожарного ліфту, де доречі цей самобуд і зроблений. Хочу зазначити, що коли посеред ночі лунає тривога і всі 25 поверхів починают визивати ліфти, було б добре якщо б робив ще додатковий пожарний ліфт хоча за час війни. Мене цікавить чи плануєте ви відновити його роботу і якщо ні, то чи він є робочим і можно сподіватись на його роботу під час ЧС, влучання ракети, пожару тощо?


Наостанок хочу додати Вам, що будинок наш великий, ви здаєте цілий підвал та багато коморок в інших місцях, я впевнена ви знайдете інше місце де ця особа може складати та ховати під замок та під камери своє або чуже майно, з легальних або нелегальних причин, або просто ховати щось що не знайдуть та накладуть арешт, але дуже прошу, не на моєму поверсі та без дозволу інших сусідей по поверху, не перетворюючи його на склад з невідомим вмістом та невідомим орендарем офіційно не оголошений ніде, і тим пак не в пожарному евакуаційному виході в ліфтовій на моєму 11 поверсі. 
Я вважаю всі мої питання стосуються не тільки моїй особистої безпеки, але й безпеки інших мешканців нашого будинку і нашого поверху, яка також для вас повинна бути пріоритетом в часи війни, і я сподіваюсь на Вашу співпрацю в цьому питанні. Завчасно дякую за розуміння.


Додатково прошу зареєструвати цей лист надісланий вам на Вайбер з фото в канцелярії ОСББ, та надати мені вхідной номер та строк для відповіді або вирішення питання. Заздалегідь вдячна,
З повагою
23/05/2024 р. 

 

Додати повідомлення