Тема № 287753: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / ОСББ домофон. Хто є власник?


Додати повідомлення
mr.buben Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
ОСББ домофон. Хто є власник?
Додано: 5 квітня 2021 р. 16:08
З нами з:
5 квітня 2021 р. Повідомлень: 2

Доброго усім форумчанам.

Може питання і безглузде, але буду вдячний за відповідь.

За кошти ОСББ встановили домофон Метаком. Я та інші мешканці були проти, але більшісь захотіла цяцьку з трубками у квартирі. Тепер претензія до встановника/продавця, яка стосується надання повної інформації на виріб та умисне приховування деяких налаштувань домофону, зокрема встановлення індивідуального коду для відкриття дверей та надання інфо про код тим, у кого нема кнопки/трубки в квартирі і хто змушений бігати з/на 5й поверх, щоб відчинити двері під"їзду. Звернувся заявою з таким питанням (встановити код) до голови ОСББ ще до встановлення замка, але відповіді нема 3 тижні. Зробив запит про надання договору, укладеного з фірмою та супутньої документації до виробу. Заяву прийняли, але відповідь літає в повітрі.

Отже питання. Чи є я, як власник квартири та співвласник загального майна, власником домофону? Чи можу я, як співкористувач та співвласник спільного майна, звертатися безпосередньо до встановника з певними заявами щодо порушення моїх прав, прописаних у ЗпЗПС? Це право на повну інформацію про товар(домофон.у т.ч і персональні коди відкриття дверей), на право користуватися повністю функціональним приладом (налаштування відключені встановником без узгодження)? Ну і стосовно порушення інших статей ЗпЗПС та ЦК України в плані обмеження моїх прав користування спільним майном. Тим більше, що я не порушую права інших співвласників на вільне користування домофоном.

Чи ці питання вирішуються тільки через збори та голову ОСББ і я не можу, я споживач, звернутися до встановника з претензіями?

 
osbb.dim20
Re: ОСББ домофон. Хто є власник?
Додано: 10 квітня 2021 р. 15:26
З нами з:
Повідомлень: 303
Gold Poster

Ваші права не порушено, оскільки Ви маєте можливість користуватись спільним майном (ви ж самі кажете, що Ви можете відчиняти двері). Те, що Вам доводиться спускатися/підніматися - не є порушенням Ваших прав.

Ви можете вимагати договор і Вам мають його надати.

Щодо персональних кодів - з досвіду - підрядник може прибрати можливість використовувати коди, та залишити лише ключі.

 
mr.buben Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Re: ОСББ домофон. Хто є власник?
Додано: 11 квітня 2021 р. 19:02
З нами з:
5 квітня 2021 р. Повідомлень: 2

У разі втрати ключа, його блокування, поломки я не зможу попасти до квартири. Обмеження - не означає, що блоковано, а означає, що обмежено функціями та обмежено у порівнянні з іншими жильцями. Чи я невірно думаю? Якщо нас поставили у нерівне становище відносно власників трубок, Цей варіант не діє у мому випадку? Відповідно до статті 14Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників. 

На якій підставі підрядник може прибрати можливість використовувати коди, та залишити лише ключі, якщо він уже не є власником домофону, є статті 6, 15, 18, 20 ЗпЗПС і якщо я хочу користуватися повним функціоналом для користувачів, тобто трубка (кому потрібна)+код+ключі? Тільки тому, що він так вважає правильним/законним і може сам встановлювати, який функціонал мені підходить, а який ні, навіть, якщо код передбачений паспортом та інструкцією по експлуатації?

А про договір - то таки "загон" голови осбб крепкий. Письмово мовчить, а на словах "не надаю інформацію третім особам"!


>> osbb.dim20

Щодо персональних кодів - з досвіду - підрядник може прибрати можливість використовувати коди, та залишити лише ключі.


 
osbb.dim20
Re: ОСББ домофон. Хто є власник?
Додано: 17 квітня 2021 р. 19:28
З нами з:
Повідомлень: 303
Gold Poster

Втрата ключа або його поломка - це Ваша проблема. Його блокування на пристрої - це вже обмеження.

Ні, Вас не поставили в нерівне становище з власниками трубок - в них лише є додатковий фугкціонал, за який вони заплатили. Базові функції (доступ до приміщення) є у всіх.

Підрядник може прибрати коди на основі договору з Замовником.

Вимагайте договір письмово, попередьте голову, що в разі ненадання будете звертатися до суду з вимогою витребування договору.

 

Додати повідомлення