Тема № 286386: СТВОРЕННЯ ОСББ / Голосування за створення ОСББ в новобудові


Додати повідомлення
Ostapchuk Elena Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Голосування за створення ОСББ в новобудові
Додано: 6 липня 2020 р. 10:12
З нами з:
Повідомлень: 4

Добрий день, шановні власники та спеціалісти!

Я є співвласником новозведеного багатоквартирного будинку. На сьогоднішній день, відповідно до отриманого через нотаріуса витяга на права власності, в будинку зареєстровано право власності на більше 50 відсотків приміщень (житлових і нежитлових). 

Ч. 1 ст. 6 ЗУ про ОСББ встановлено, що об’єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об’єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Ч.  9  встановлено, що рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Статтею 1 закону визначено термін: співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Також Відповідно до ст.ст. 182, 331 Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст, право власності на нерухоме майно (квартира є саме нерухомим майном) виникає з моменту його державної реєстрації:

ст 331 ЦК ч. 2.: Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

!!!!! Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.!!!!!!

Більше того при аналізі законодавства на предмет розкриття терміну "власник", було виявлено що  Власник приміщення, будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків  і  споруд  (далі  -  власник)  -  фізична  або юридична  особа,  якій  належить право володіння,  користування та розпорядження приміщенням, будинком, спорудою, житловим комплексом або  комплексом  будинків і споруд,  зареєстроване в установленому законом порядку. (Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст, затверджені Держжитлокомунгосп України; Наказ, Правила, Форма типового документа від 17.05.2005 № 76)

Отже в чому полягає питання? 

Для проведення зборів для створення ОСББ потрібно щоб було зареєстровано більше половини співвласників. І для прийняття рішення потрібно більше половини голосів власників. Отже у моєму розумінні вказаних норм права, нам потрібно для створення ОСББ отримати більше половини голосів від тієї кількості власників (площ), які мають зареєстроване право власності. Просто кажучи 51 відсоток від 51 відсотка.

Буду вдячна, в першу чергу, відгукам усім тим, хто стикався із цим на практиці. Бо вже поспілкувашвись с деякими спеціалістами, зрозуміла, що ми трактуємо одну й ту норму закону по різному, але таке питання вирішив би приктичний досвід.

А також запрошую усіх бажаючих до обговорення! Дякую!



 
Віктор Суми
Re: Голосування за створення ОСББ в новобудові
Додано: 6 липня 2020 р. 22:36
З нами з:
16 жовтня 2018 р. Повідомлень: 51
Gold Poster
Розумію Ваше бажання прискорити процес створення ОСББ але на мій погляд повинно бути 50% від загальної кількості співвласників, тому Вам або потрібно зібрати всі голоси за від наявних 50% або почекати поки більше буде зареєстровано співласників, щоб не досягати 100% за в першому випадку.
 
Ostapchuk Elena Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Голосування за створення ОСББ в новобудові
Додано: 7 липня 2020 р. 14:57
З нами з:
Повідомлень: 4

Дякую Вам за відповідь, Вікторе! Чи можете ви також мені підказати, чи можливо врахувати голоса власників, які ще не мають оформленого права власності через невиплачені паї або які виплатили та ще не оформились в держреєстрі?
 
Віктор Суми
Re: Голосування за створення ОСББ в новобудові
Додано: 7 липня 2020 р. 22:48
З нами з:
16 жовтня 2018 р. Повідомлень: 51
Gold Poster
Ви в дописі надали відповідь на своє запитання - право власності на нерухоме майно (квартира є саме нерухомим майном) виникає з моменту його державної реєстрації:
 
Ostapchuk Elena Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Голосування за створення ОСББ в новобудові
Додано: 7 липня 2020 р. 22:55
З нами з:
Повідомлень: 4

тоді чому ж в нормі закону вказано, що рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало  більше половини загальної кількості усіх співвласників, тоді коли співвласниками є власники, а власниками є ті, хто зареєстрував право власності? отже з цього випливає, що рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини осіб, які мають витяг з держ реєстру. 
 
allash
Re: Голосування за створення ОСББ в новобудові
Додано: 23 липня 2020 р. 11:12
З нами з:
14 лютого 2020 р. Повідомлень: 4

Доброго дня. Теж схожа ситуація. Процес оформлення Права власності розтягнувся. Зараз ми чекаємо доки оформиться 51%, бо хочемо якнайшвидше створити ОСББ і приступити до ремонтів. Питання в тому, чи не виникне у нас юридичних проблем якщо з моменту роздачі запрошень на Установчі збори до їх проведення оформиться ще декілька власників, і тоді вийде, що вони не будуть запрошені на збори у визначений термін? Чи зможуть ті, хто оформив право власності безпосередньо перед зборами голосувати на них, або ж навпаки оскаржити проведення цих зборів?
 

Додати повідомлення