Тема № 282917: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Борги попереднього власника


Додати повідомлення
sp-inna Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Борги попереднього власника
Додано: 3 вересня 2018 р. 16:14
З нами з:
Повідомлень: 59
Gold Poster

Доброго дня. Прошу правової консультації. У нашому ОСББ один дуже хитрий держпосадовець , власник кварти, заборгував по внескам близько 2800грн. В даній квартирі він не проживав, і тому відмовлявся платити по рахункам. Сотня перемовин, купа звинувачень, не давали результату. А днями, голова ОСББ дізнається, що дане житлове приміщення продано. Про наявність боргів новий власник не знав і у договорі купівлі продажу нічого не вказано. А бувший власник, із сарказмом, каже, що придбали у мене квартиру круті адвокати, тому суд вам ніколи не виграти. А старий власник вже передав право володіння і ви вже нічого не стягнете.

Дайте, будь ласка, пораду хто правий та кому виставляти рахунки та претензії. Якщо можна із нормативкою чи ссилками на будь-які консультації.

Попередній пошук через гугл загнав у кут http://legalclinic.nlu.edu.ua/2017/03/23/borgi-za-komunalni-poslugi-minulogo-vlasnika-tse-pastka/

 
victor23
Re: Борги попереднього власника
Додано: 4 вересня 2018 р. 10:46
З нами з:
Повідомлень: 37
Silver Poster
Ничего нового - долги сохраняются за владельцем(бывшим), но никоим образом не переносятся на нового владельца. Ранее была норма, что при продаже необходимо было предоставить нотариусу справки об отсутствии задолженности перед поставщиками услуг. Нынче, к сожалению, этого нет! В общем, "поимеете вы от мёртвого осла уши" (с), а не возврат долгов прежним владельцем. Пройдено на собственном опыте. Дочь купила квартиру, но о долгах не знала. Через 3 месяца начали приходить уведомления с требованием погашения долгов перед поставщиками услуг. Занимался этим делом персонально - ходил, объяснял, писал. Не помогало. Обратился с заявлением в прокуратуру. При приёме заявления клерки были на стороне поставщиков(словесно), но заявление приняли. Заранее понимая суть ответа, записался на личный  приём к прокурору. Прокурору показал своё заявление, попросил вмешаться. В кабинет он вызвал этих самых клерков и при мне крепко им "вставил". "Борги зберігаються за ОСОБОЮ, а не за КВАРТИРОЮ" такова была суть его вердикта. От имени прокуратуры были направлены соответствующие бумаги взыскателям. Всё закончилось для дочери благополучно. 
 
sp-inna Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Борги попереднього власника
Додано: 4 вересня 2018 р. 12:42
З нами з:
Повідомлень: 59
Gold Poster
Дуже цікава та пізнавальна розповідь. На жаль, жодного слова про нормативні документи і змістовні законні аргументації. І до чого тут прокуратура при цивільних відносинах ? Хоча, зараз може бути що завгодно, коли є блат, посади та зв'язки. Я просила правової допомоги, а не "віслюка вушка", пробачте.
 
sp-inna Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Борги попереднього власника
Додано: 4 вересня 2018 р. 15:52
З нами з:
Повідомлень: 59
Gold Poster
Трішки уточню, будинок утримувався належним чином. Купа роботи була зроблена з дня заснування ОСББ : відеонагляд, заміна вхідних дверей, встановлення автоматичних воріт, асфальтування прибудинкової території, повна реконструкція дахової частини і т.п. Чому один, зовсім не бідний пан, декларуючи будинки, земельні ділянки, декілька квартир і машин не повинен платити внески на утримання? Яким чином стягувати борги з таких "зажраних" власників? Нажаль, місця реєстрації ми не знаємо. 
 
Palev Dmitry Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Борги попереднього власника
Додано: 7 вересня 2018 р. 16:03
З нами з:
Повідомлень: 3

Новый собственник должен ОСМД по взносам только с того момента, когда он стал собственником.

ОСМД, в свою очередь имеет право на обращение в суд по взысканию задолженности с бывшего собственника, независимо от того, что он уже продал квартиру. При положительном решении суда предлагается добровольно его исполнить, при отказе - в исполнительную службу на принудительное взыскание, в том числе за счет движимого и/или недвижимого имущества. При постановке в арест его авто - заплатит. По закону только так. Другой вопрос, что вашим усилиям "влиятельный человек" может очень эффективно противодействовать на уровне "связей" на каждом из этапов.

 
sp-inna Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Борги попереднього власника
Додано: 7 вересня 2018 р. 16:32
З нами з:
Повідомлень: 59
Gold Poster
Дуже дякую за змістовну відповідь. Я теж впевнена, що дана особа зробить усе можливе та не можливе, щоб не платити, підключивши усі зв'язки. Велике прохання, якщо є можливість, дайте ссилку на нормативні документи. Я ніяк не можу знайти чіткі аргументи і статті у законодавстві, де саме внески (а не житлово-комунальні послуги) не переходять новому власнику. 
 
victor23
Re: Борги попереднього власника
Додано: 9 вересня 2018 р. 10:12
З нами з:
Повідомлень: 37
Silver Poster

Для надання посилань, норм доведеться перегорнути цілу низку законів, зокрема – «ЖКГ», ЦК, Житловий кодекс, «Про нотаріат», «Про приватизацію державного житлового фонду» та т.і. Проте, ніде не знайдете прямого формулювання: “ …борги попереднього власника квартири не переходять до особи, що придбала квартиру…” Таке  ми отримуємо  завдячуючи  аналізу законів, норм, правил та … кропіткої праці того, хто хотів би знайти істину сам, або з допомогою справжніх юристів.  Але простіше звернути увагу на інше. Логіка багатьох та, власне, самі закони, на жаль, проходять паралельними шляхами.    “…Я не проживаю у квартирі, хоча і є її власником. Чому я повинен за неї сплачувати?” Таке чули і Ви, таке чув і я. Що ж – така у особи логіка, але не такий закон. Разом з тим, звертання до суду, навіть за судовим наказом проти такого  “логіка” зможе принести лише моральну перемогу. Що з того що, вигравши суд, будете отримувати кожного місяця зовсім мізерну компенсацію від сторони, що програла. Застосуйте іншу тактику – забороніть користуватися загально - будинковими мережами, адже особа не сплачує за їх використання. Дуже дієво. Без електрики довго не посидиш… Є, щоправда, нюанс - це не зовсім поєднується з законом.  Але порушник має мало варіантів. По-перше - звертатися до суду. З чим? ОСББ порушило закон… щоправда і я порушив закон…  По-друге – звертатися до Голови, Правління, сусідів? Але марно – рішення прийняте та запротокольоване на загальних зборах. А це вже – закон для кожного співвласника. Десь так…

 
sp-inna Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Борги попереднього власника
Додано: 10 вересня 2018 р. 10:02
З нами з:
Повідомлень: 59
Gold Poster
Дякую. Ви, звичайно, переконливо це все описали. Звикла сама у всьому розбиратись і аналізувати. Лише тоді, йду до юристів із фактами, нюансами, які можуть виникнути та за юридично грамотним оформленням. Нажаль, попередній боржник вже продав квартиру, за яку не сплатив борг по внескам. І тому "відключити мережі" йому вже не вийде. Отже, все таки,  по переду звернення до суду. Із великої купи консультацій, статей та нормативно-правових документів, я так і не знайшла жодного слова про несплачені внески, а не про борги за житлово-комунальні послуги. Якраз з послугами все зрозуміло - користувався, мав договір ото ж плати. А новий власник з чистого листа і з новим особовим рахунком. А внески на утримання це дещо інше, вони рахуються від квадратних метрів від загальної площі будинку. Тому логічним було б, з тих "квадратних метрів" і вимагати погашення боргу. Так пробачне зможе кожен не платити , а потім продати (і шукай вітру в полі). А про те, що не знали коли купували, то їх проблема (або так задумано було, адже продавець і покупець добре знайомі). Отже, ми далі в пошуку істини...
 

Додати повідомлення