Тема № 275125: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Оплата за МЗК


Додати повідомлення
Ігор М
Оплата за МЗК
Додано: 19 грудня 2016 р. 13:39
З нами з:
19 грудня 2016 р. Повідомлень: 5

В будинку (новобудові) створено ОСББ. Будинок обладнаний індивідуальним тепловим пунктом (ІТП). Встановлені лічильники тепла на вході до ІТП та в кожній квартирі. Також в кожній квартирі встановлені лічильники гарячої та холодної води.

Маємо проблему з теплокомуненерго щодо виставлення рахунків за опалення місць загального користування (МЗК). При відключеній і опломбованій спільно з представниками теплокомуненерго системі опалення МЗК (один радіатор в кожному під'їзді на першому поверсі) рахунки за опалення МЗК в кожного мешканця перевищують суму за опалення квартир (за показаннями лічильників). 

Мабуть наш такий будинок не один - відгукніться в кого подібна ситуація.

Чи правомірно взагалі нараховувати плату за послуги МЗК, коли в жодній з квартир не встановлені індивідуальні системи опалення?

 
pashyrey
Re: Оплата за МЗК
Додано: 19 грудня 2016 р. 13:43
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

трохи не зрозумів ваш текст.

ви пишете що опалення МЗК вимкнене і опломбоване. Тоді чому приходять рахунки за цю послугу?

І хто опікується котельнею - ОСББ чи теплокомуненерго?

 
Ігор М
Re: Оплата за МЗК
Додано: 19 грудня 2016 р. 13:52
З нами з:
19 грудня 2016 р. Повідомлень: 5

Опалення - централізоване, котельні в будинку немає. На вході в ІТП - теплоносій, на виході - система опалення квартир з відгалуженням на радіатори МЗК (які відключені) та система гарячого водопостачання.
 
pashyrey
Re: Оплата за МЗК
Додано: 19 грудня 2016 р. 14:06
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

тепер зрозумів.

Мова йде про оплату тепловтрат всередині будинку. Хоч ви цього не "замовляли", але по факту МЗК в будинку опалюються - труби-стояки віддають тепло. А за комунікації в середині будинку відповідальність несе ОСББ.

Я б порадив прорахувати - може варто зайнятись теплоізоляцією труб і тим зменшити тепловтрати?

з нормативною базою, на жаль, підказати не зможу. Але як на мене, то вимоги теплокомуненерго цілком логічні - комунікації ваші, тепло дійсно йде на обігрів вашого будинку. З точки зору еконоіміки - або ви будете оплачувати опалення МЗК, або тепловики внесуть ці витрати в тариф за опалення квартир. Так чи інакше платитимете ви.

 
Ігор М
Re: Оплата за МЗК
Додано: 19 грудня 2016 р. 14:50
З нами з:
19 грудня 2016 р. Повідомлень: 5

Їх логіка (вигода) зрозуміла. Однак вимога оплачувати опалення МЗК повинна мати крім логіки, ще й юридичне підґрунтя.

А теперішній стан речей виглядає наступним - в розумінні теплокомуненерго в нараховану суму за оплату МЗК лягають крім втрат тепла у внутрішньобудинкових системах ще й комерційні втрати, пов'язані з несвоєчасно (неправильно) поданими показаннями квартирних лічильників тепла та гарячої води і втрати на циркуляцію в системі гарячого водопостачання.

Думаю (заперечте або підтвердіть), що в тариф на опалення (1ГКал) для споживача вже включені витрати на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Так само і для гарячого водопостачання - в тариф включені витрати на циркуляцію води в контурі, причому існує два тарифи - для споживачів з рушникосушарками (більший) та без (менший).

Доречі, усі труби - розведення тепла і гар. води в будинку ізольовані та утеплені.

А про оплату, так згідно ст.19 закону "Про теплопостачання" - "Споживач повинен       щомісячно      здійснювати      оплату теплопостачальній  організації  за   фактично   отриману   теплову енергію". У мене в квартирі установлені та взяті на облік усі необхідні лічильники - їх показання і підтверджують величину фактично спожитої теплової енергії (гарячої води).

І все-таки про правомірність нарахування плати за МЗК :  

На виконання   пункту   28   «Правил    надання    послуг    з централізованого  опалення,  постачання холодної та гарячої води і водовідведення  та  типового  договору  про   надання   послуг   з централізованого  опалення,  постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року N 630 :

«28. Споживачі,  які  встановили  у квартирі багатоквартирного
будинку  індивідуальні  (автономні)  системи  опалення
,  оплачують
послуги  з централізованого опалення місць загального користування
будинку відповідно  до  методики,  що  затверджується  центральним
органом    виконавчої    влади   з   питань   житлово-комунального
господарства.»

В квартирах нашого будинку не встановлені індивідуальні системи опалення, усі ми користуємося послугою централізованого теплопостачання.

 
pashyrey
Re: Оплата за МЗК
Додано: 19 грудня 2016 р. 15:24
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

не зовсім зрозумів для чого ви процитували 28й пункт правил. Він справді вас не стосується.

А от в 12-му написано саме про вас:

12. У разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об'єму) квартири (будинку садибного типу) за умови здійснення власником, балансоутримувачем будинку та/або виконавцем заходів з утеплення місць загального користування будинку.

У разі нездійснення таких заходів споживач не сплачує за опалення місць загального користування будинку.

 
Ігор М
Re: Оплата за МЗК
Додано: 20 грудня 2016 р. 8:12
З нами з:
19 грудня 2016 р. Повідомлень: 5

На мою думку - це не про нас.

Цей пункт стосується класичного випадку, коли в багатоквартирному будинку встановлений загальнобудинковий лічильник тепла (при відсутності квартирних лічильників, не говорячи вже про ІТП), тоді механізм нарахування плати кожній квартирі - кількість теплової енергії за показниками загальнобудинкового лічильника розподіляється між мешканцями пропорційно площі квартир.

А в п.28 зазначено які споживачі взагалі оплачують послуги МЗК.

 
Ігор М
Re: Оплата за МЗК
Додано: 20 грудня 2016 р. 8:19
З нами з:
19 грудня 2016 р. Повідомлень: 5

У всіх роз'ясненнях ( в т.ч. Мінрегіону) зазначено, що ті споживачі багатоквартирних будинків з централізованим опаленням, які від'єдналися від централізованого опалення (встановили індивідуальні системи опалення) повинні оплачувати послуги з МЗК. І логіка в тому є, оскільки такі споживачі користується сходовими клітками, підвалами, тощо та їх оплата за тепло не пов'язана з тарифом, встановленим НКРЕКП для населення (ГКал), для обігріву власних квартир вони споживають інші енергоносії (електроенергія, газ).

 
Саша 7
Re: Оплата за МЗК
Додано: 17 листопада 2017 р. 15:03
З нами з:
17 листопада 2017 р. Повідомлень: 1

Сьогодні прийшла квитанція за тепло на суму 182 грн. за жовтень,в якій за саму квартиру по лічильнику 1.5 грн. Цікаво а таке можливо що МЗК складає таку різницю при тому що в квартирі 23-24 градуси на коридорах батареї в основному виключені. По моєму МЗК це просто чергова лазейка для корупційних схем яку просто неможливо проконтролювати, а можна подивившись на стелю, не приходячи до тями, намалювать суму яка подобається і влупить в квитанцію і докажи потім яка різниця між будинковим лічильником тепла, втратами, другими споживачами іт.д, і т.п і от Вам вся економія  на державному рівні а Київенерго потирає тихенько натруджені руки від нагрітих споживачів!!!
 
Викентий Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Оплата за МЗК
Додано: 22 листопада 2017 р. 4:09
З нами з:
22 листопада 2017 р. Повідомлень: 1

Приветствую !
Поставили счетчик тепловой энергии общий на дом. Стоимость его высока.
Как правильно распределить стоимость счетчика и его установки между жильцами ?
Спасибо.
 
Олег Житомир Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Оплата за МЗК
Додано: 30 листопада 2017 р. 13:32
З нами з:
30 листопада 2017 р. Повідомлень: 1

Доброго дня! У мене автономне опалення в багатокватрирному будинку,якій користується послугами Теплокомуненерго.В цому 2017 році прийшло повідомлення за жовтень місяць про сплату послуг МЗК 70,31 грн.Що це за послуга і чи можу я її оскаржити у суді?

 
Максим Р.
Re: Оплата за МЗК
Додано: 14 грудня 2017 р. 6:07
З нами з:
10 травня 2017 р. Повідомлень: 2

МЗК це різниця будинкового та квартирних теплолічильників. Або, якщо теплолічильнки не у 100% власників, тоді МЗК це норматив (розрахунок), а залишок це обігрів квартир без лічильників.

Так чи інакше за все що спожив будинок має бути сплачено. Навіть якщо батареї МЗК відключені (що в принципі не дуже законно) втрати будуть від труб чи крадіжок, за які має сплатити будинок і власникам ніяк від цього не вбігти.
 
Максим Р.
Re: Оплата за МЗК
Додано: 14 грудня 2017 р. 6:15
З нами з:
10 травня 2017 р. Повідомлень: 2

Методка розрахунку

http://zakon5.rada.gov.ua/rada/show/z1237-06
 
Kulachko Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Оплата за МЗК
Додано: 20 грудня 2017 р. 0:08
З нами з:
19 грудня 2017 р. Повідомлень: 1

Максим, здравствуйте!

Нам также приходят космические цифры за отопление МЗК. Есть большие сомнения по поводу правильности начисления стоимости вышеуказанного отопления, поэтому хотим проверить исполнителя соответствующих услуг (в нашем случае Киевэнерго) на предмет правильности данных начислений.

У нас стандартная для новостройки ситуация (есть общедомовой счётчик на тепло + каждая квартира оборудована индивидуальным счётчиком на тепло). 

Изучил методику № 359 (ссылку на которую Вы дали). Я так понимаю, что в нашем случае нужно:

1. посчитать кол-во тепловой энергии на отопление МЗК (пункт 2.1.3. Методики);

2. посчитать коэффициент, который учитывает долю каждого помещения на отопления МЗК (пункт 2.2.3. Методики, т.к. у нас есть нежилые помещения с отдельным входом);

3. посчитать расходы тепловой энергии на отопление МЗК для каждого из помещений дома (пункт 2.2.1. Методики);

4. умножить расходы тепловой энергии на отопление МЗК для каждого из помещений дома на соответствующий тариф (раздел 3 Методики).

Существуют ещё Рекомендации относительно порядка применения вышеуказанной Методики: http://ua-info.biz/legal/basesw/ua-emtvqu.htm, но насколько я понял, формулы соответствующих расчётов в данных Рекомендациях аналогичны тем, которые изложены в Методике, поэтому для нашего случая эти рекомендации неактуальны.

Подскажите пожалуйста, правильный ли у меня ход мыслей или я где-то неправ?

И может быть Вы ещё в курсе, имеет ли значение для расчётов стоимости отопления МЗК своевременность подачи потребителями тепловой энергии нашего дома показаний своих счётчиков тепловой энергии? Киевэнерго утверждает, что если кто-то из потребителей несвоевременно подал показания своего счётчика на тепло, то стоимость отопления помещения такого потребителя включается в стоимость отопления МЗК... корректно ли это?

 
Виталий-министерка Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Оплата за МЗК
Додано: 14 січня 2020 р. 14:26
З нами з:
14 січня 2020 р. Повідомлень: 1

Добрый день. У нас новый высотный дом, первых два этажа это коммерческие помещения с отдельным счетчиком тепла, остальные этажи это жилые помещения тоже с отдельным счетчиком тепла. Коридоры первого и второго этажа с общим доступом, МЗК  считают раздельно, первые два этажа как МЗК коммерческих помещений, остальные как МЗК жилых помещений. Если у всех жителей дома равный доступ к коридорам первого и второго этажа, те же лифты, разве не должны были отопление коридоров первого и второго этажа разделить на всех жителей дома, а не только на коммерческие помещения?
 
Оксана Базяк Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Оплата за МЗК
Додано: 29 листопада 2021 р. 9:45
З нами з:
29 листопада 2021 р. Повідомлень: 1

Доброго дня,

в нашому 9-поверховому будинку стоїть лічильник тепла, батарея у під'їзді відсутня, я проживаю на 9-му поверсі та маю автономне опалення, прийшов рахунк за опалення МЗК, але у підвалі та під'їзді холодно, у великі морози навіть лід замерзає

Я всеодно маю платити за опалювання МЗК?

 
вера паукова Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Оплату за тепло
Додано: 10 грудня 2023 р. 15:46
З нами з:
Повідомлень: 1

Чи законно нараховувати оплату за теплову енергію, якщо на счетчику тепла стоїть нуль і кран перекритий? підскажіть будь-ласка, власна котельна.
 

Додати повідомлення