Тема № 275063: СУДОВІ ПРЕЦЕДЕНТИ / Боржники


Додати повідомлення
shmi54
Боржники
Додано: 17 грудня 2016 р. 21:52
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
   Будинок взято на самоуправління!  В будинку 12 квартир, обрано старшого по будинку та будинковий комітет. На загальних зборах прийнято рішення на утримання будинку та прибудинкової території щомісячно кожна квартира повинна вносити по 100 грн.   Одна квартира принципово не бажає здавати ці гроші на утримання будинку.  Чи є якийсь механізм для примусового стягнення внесків з цього неплатника в законному порядку.  Якщо суд, то хто має право подавати такі заяви в суд!
 
pashyrey
Re: Боржники
Додано: 17 грудня 2016 р. 21:56
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

Єдиний механізм - суд.

оскільки за законом власність спільна і утримувати повинні всі спільно то і в суд має право подати на боржника будь-хто із співвласників.

 
shmi54
Re: Боржники
Додано: 17 грудня 2016 р. 23:10
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster

Дякую!

 
pashyrey
Re: Боржники
Додано: 17 грудня 2016 р. 23:20
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

ну ще з власного досвіду.

Я особисто відмовляю в наданні всіляких довідок і інших подібних послугах мешканцям які є злісними неплатниками (борг більше ніж за 6 місяців). Це не зовсім законно. Але не платити теж є незаконно. Тому коли такий мудрагель, що платити не хоче, "качає права", що я йому зобовязаний видати довідку, то я йому відповідаю "ну то йди і подавай до суду".

 
Дарья Горячкина
Re: Боржники
Додано: 5 січня 2017 р. 21:28
З нами з:
Повідомлень: 22
Silver Poster

А если у нас ситуация похожая.

Одна из владелец не признает осбб. А электроэнергия, водоснабжение и канализация осуществляется по общему договору с осбб. Сейчас задолженность у них только за свет порядка 4000 грн. На собрания она не ходит, а претензии предьявляет...

Плюс ее квартира нелегально сдается людям, которые полэтажа превратили в бомжатник.

Отсюда вопрос - насколько правомерным будет отключить человека от коммуникаций без права подключения к ним??? И можно ли вообще такие вещи делать?

При условии что подпишется под протоколом 75 процентов квартир.

 
svetlana_al Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Боржники
Додано: 5 січня 2017 р. 22:31
З нами з:
Повідомлень: 565
Gold Poster

Читаем внимательно "Правила користування електичною енергією для населення" http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1357-99-%D0%BF :

"20. Розрахунковим періодом для встановлення розміру оплати спожитої електричної енергії є календарний місяць. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 10 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну."

"27. У разі несплати або неповної оплати за спожиту електричну енергію у строки, визначені пунктом 20 цих Правил, електропостачальник на 30 день надсилає побутовому споживачу поштою або вручає особисто під підпис попередження про відключення електричної енергії.

У попередженні про відключення електричної енергії електропостачальник зазначає: останні покази засобу обліку, які були зняті працівниками електропостачальника, суму заборгованості за спожиту електричну енергію, період, за який ця заборгованість виникла, обсяг спожитої електричної енергії у зазначений період (з розбивкою обсягів електричної енергії, спожитої в кожному розрахунковому періоді), тарифи (у тому числі блочні, які діяли у відповідному періоді), дату відключення електроустановок об’єкта споживача від електропостачання у разі несплати цієї заборгованості, прізвище, ім’я, по батькові, підпис відповідальної особи і дату.

У разі несплати за спожиту електричну енергію на 30 день після отримання побутовим споживачем попередження енергопостачальник має право відключити побутового споживача від електричної мережі.

У разі пред’явлення побутовим споживачем електропостачальнику, зокрема персоналу, який прибув для відключення його об’єкта від електричної мережі, квитанції або іншого документа, який підтверджує повну оплату за спожиту електричну енергію, відключення об’єкта побутового споживача не здійснюється.

Спірні питання щодо заборгованості вирішуються шляхом переговорів між електропостачальником та побутовим споживачем або в судовому порядку. До вирішення спірного питання між сторонами відключення об’єкта побутового споживача не здійснюється.

Забороняється відключення побутових споживачів перед вихідними та святковими днями."

Кстати, под протоколом должно подписаться не 75% квартир. Достаточно больше 50%.

 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Re: Боржники
Додано: 5 січня 2017 р. 23:34
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster

vetlana_al Не згоден, рішення приймається відповідно до того як зазначено у статуті.
Дарья А навіщо Вам загально будинкові лічильники 


>> svetlana_al

Кстати, под протоколом должно подписаться не 75% квартир. Достаточно больше 50%.



Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
svetlana_al Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Re: Re: Боржники
Додано: 6 січня 2017 р. 12:25
З нами з:
Повідомлень: 565
Gold Poster


>> romulj

vetlana_al Не згоден, рішення приймається відповідно до того як зазначено у статуті.
Дарья А навіщо Вам загально будинкові лічильники 


>> svetlana_al

Кстати, под протоколом должно подписаться не 75% квартир. Достаточно больше 50%.



За законом по таким питанням достатньо більше половини.
 
Дарья Горячкина
Re: Боржники
Додано: 7 січня 2017 р. 21:45
З нами з:
Повідомлень: 22
Silver Poster

У нас со светом ситуация аховая. Дом ввели в эксплуатацию путем раздела индивидуального жилого дома.

И договор остался заключен на бывшего владельца. Расчет идет по общему счетчику, а платят в осбб по индивидуальным. И пока мы ведем переговоры с облэнерго, заключили с ним договор о переводе долга с него, на осбб. Что бы хоть как-то навести порядок в счетах за электроэнергию.

А данная барышня считает что осбб нелегальное, мы мошенники и платить в осбб она ничего не будет. Статут, печать, выписка из реестра - для нее не документы...

 
Natanton Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Боржники
Додано: 19 липня 2017 р. 11:14
З нами з:
Повідомлень: 1

На загальних зборах було прийнято рішення про заміну труб, але 10% мешканців категорично відмовляються здавати кошти. Труби в аварійному стані. Як може ОСББ законним шляхм вплинути на відмову від сдачі коштів?
 
Ігор Васильович Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Боржники
Додано: 28 липня 2017 р. 17:44
З нами з:
2 червня 2017 р. Повідомлень: 1

Через суд.

У нас в статуті прописано нарахування пені на сумму заборгованості більше 3-ох місяців. Тобто, якщо співвласник не платить кошти - протокол правління - попередження про нарахування пені і можливе припинення надання послуг.

 
АІР Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Боржники
Додано: 28 вересня 2017 р. 16:50
З нами з:
17 серпня 2017 р. Повідомлень: 5

Доброго дня. Є боржники по сплаті комунальних послуг.Пишемо листи з повідомленням-повертаються назад,вони відмовляються їх отримувати. Правління всім складом приходить до квартир з такими листами, щоб вручити в присутності всіх-двері не відкривають. Що робити з такими мешканцями?

 
Свetлана
Re: Боржники
Додано: 27 березня 2018 р. 14:27
З нами з:
Повідомлень: 0

Доброго дня. Порадьте, будь ласка, з такого питання. Керівництво нашого ОСББ наполегливо "пробиває" встановлення відеоспостередження на территоріі комплексу. Комплексу 2 роки, новобудова. М"ягко кажучі, єконом-класу. Поки що пропонують, але хутко будуть вимагати по 600 грн. на камери, це - перший єтап.  Вже й виконавця робіт відомо. Группа мешканців вважае недоцільним та неефективним наразі це нововведення. В що може  "вилитися" несплата цього внеску , в правовому аспекті?  Це пенсионери, дехто ще ремонт не закінчив в квартирах, а голова ОСББ запросила собі зарплатню 20000 грн на 2018 рік.  Щиро дякуємо за допомогу.
 
osbb529
Re: Боржники
Додано: 6 квітня 2018 р. 15:07
З нами з:
1 жовтня 2016 р. Повідомлень: 41
Silver Poster

Будь які внески затверджуються виключно загальними зборами. Крім того, потрібно щоб "ЗА" проголосувало 2/3 співвласників.

Збори були? Рішення приймалося? Вимагайте від голови правління всі документи по цих зборах: протокол, додатки, списки повідомлених про збори.

ПС Зарплата голови правління теж затверджується загальними зборами.

 
Вадим89 Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Боржники
Додано: 29 липня 2018 р. 21:59
З нами з:
29 липня 2018 р. Повідомлень: 1

Доброго дня. Потрібно звертатись в суд, якщо мешканці не хочуть добровільно виконувати свій обов'язок. Наше ОСББ подало на таких в суд і виграло. Боржники тільки отримали накази від суду як одразу сплатили борги зі штрафом. Можемо порекомендувати Вам юристів, що виграли нам справи з боржниками https://arteam.in.ua/ у них гарні умови співпраці
 

Додати повідомлення