Тема № 275053: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Терміни створення ОСББ


Додати повідомлення
shmi54
Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 17:40
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster

  Хорошо. Будемо діяти за законом про ОСББ.   
6 липня2016 р. мій будинок проголосував за створення ОСББ із 30-ти будинків. Далі пішли збори в інших будинках.
 Протягом якого терміну повинно завершитисть проведення таких зборів . На сьогоднішній день ще не всі будинки проголосували за вхід в ОСББ із 30-ти будинків.
  Деякі будинки, які прийняли рішення в липні про вхід в ОСББ . вже почали проводити нові збори і вирішують брати свої будинки на самоуправління!
  Голова ще не створеного ОСББ говорить, що такі дії співвласників будинків, які передумали вступати в ОСББ не законні і що для збору всіх підписів для утворення ОСББ із 30-ти йому не обов"язково притримуватись 15 діб.
 Говорить, що він має право перші збори не закривати, тобто робити перерви, і що це може тягнутися  допоки він не збере необхідну кількість підписів. З часу перших зборів уже пройшло пів року.
  Як тут бути в цьому питанні?  Чи вважаються підписи про створення ОСББ на сьогоднішній день дійсними!
  Як діяти співвласникам які вже передумали вступати в таке ОСББ?

 
svetlana_al Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 17:43
З нами з:
Повідомлень: 565
Gold Poster
Я Вам відповіла в розділі "Створення ОСББ"
 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 18:38
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

15 днів це ліміт на проведення одних зборів, а не на створення осбб.

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 21:12
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
    Шановний  pashyrey!   Я не зрозумів вашої відповіді! Я це розумію так:  Якщо на зборах прийнято те чи інше рішення, в т.ч. і наприклад про створення ОСББ, то по питанню створення ОСББ можна збирати підписи безкінечно , наприклад рік чи два? Щось тут у вас розбіжності із відповідями, які мені дала пані svetlana_al.  Де і в якому законі прочитати про те, на які питання ліміт 15 днів , а на які нема ліміту? Прошу ВАС відповісти не як голова ОСББ, який тягне ковдру на себе, а як говорять закони  по цьому питанні, і знову ж таки, так як це робить посилаючись на закони пані svetlana_al.
 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 21:43
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

на чорта мені "тягнути ковдру"? Я не живу в вашому будинку і навіть в вашому місті.

Ви вже стільки раз задавали тут питання що за цей час могли б і самі почитати закон про ОСББ - він невеличкий і досить простий. Там покроково описано всі процедури. І зокрема процедура проведення зборів.

Але я вам зацитую закон:

Якщо  в результаті проведення установчих зборів для прийняття 
рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти",
встановленої частиною дев’ятою цієї статті, проводиться письмове
опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах.
Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15
календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо
протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не
набрано, рішення вважається неприйнятим.

Як бачите рік збират підписи закон не дозволяє, а дає на все-провсе 15 днів.

ось закон: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2866-14/print1449331208228859

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 22:43
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
  Я вибачаюсь, але ваша відповідь була така "15 днів це ліміт на проведення одних зборів, а не на створення ОСББ." Тому прошу уважно прочитати моє питання , там я питаю про створення ОСББ в 30-ти будинках. Перші збори у двох будинках проводила одна ініціативна група, другі збори через місяць в інших двох будинках- друга ініціативна група а ще через місяць в інших будинках. Так от у мене і було питання, чи можна було в часі так розтягувати збори по створенню ОСББ із декількох будинків.  У згаданих законах про ОСББ я такої відповіді не знайшов. 
   Закон і про ОСББ і про здійснення права власності перечитав і вже скоро на пам"ять вивчу ці статті законів, але ініціатори кожен раз видумують якісь питання, на які я в законах не можу знайти відповіді, тому я і задаю питання так часто.  Наприклад ,   ініціатор створення ОСББ, сам юрист, він же обирається головою ОСББ , говорить, що він має право не закривати збори, робити перерви, і збори можуть іти до тих пір , поки не вирішаться всі питання, тобто і місяць і два. Ось і приходиться мені консультуватись   з вами, та виясняти хто прав а хто ні!
    
 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 23:06
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

ніколи не ведіться на слова "я - юрист, тому я - знаю." Так говорять погані юристи. Хороший юрист вам дасть посилання на закони та нормативні акти.

тепер росшифровую свою першу коротку відповідь. На проведення зборів у вас 15 днів. Це самі збори плюс письмове опитування. Але немає ліміту скільки має бути днів між успішними зборами та реєстрацією ОСББ у держреєстратора.

Тобто схема проста. Ви оголошуєте про збори будинку за 2 тижні. Через два тижні проводите їх. Якщо не прийшло достатньо людей - у вас 15 днів на те щоб обійти їх і зібрати підписи. Якщо встигли - все чудово і вас ніхто не жене до держреєстратора. Ви можете спокійно чекати коли таку самі процедуру пройдуть інші будинки. Бо ніде не написано що після закінчення установчих зборів ви повинні реєструвати ОСББ не пізніше як за ХХХ днів.

Сьогодні ви можете оголосити про те що збори відбудуться 10 січня. 10 січня проводите їх. Не пізніше 25-го січня оформляєте протокол зі всіма підписами. А до держреєстратора несете цей протокол хоч 1 квітня, хоч 1 червня.

знову таки цитую закон. зверніть увагу що в цих частинах нема ніяких обмежень по часу:

Державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у
порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних
осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його
державної реєстрації.

У разі створення об’єднання власниками квартир та/або
нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках
голосування співвласників щодо створення такого об’єднання
проводиться у порядку, передбаченому цією статтею, за кожним
багатоквартирним будинком окремо. Результати голосування
визначаються окремо для кожного багатоквартирного будинку.

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 23:26
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster

   Значить, якщо мій будинок успішно проголосував 6 липня 2016 за вступ до ОСББ  із 30-ти будинків, то тепер нам тільки залишилось чекати поки останні будинки приймуть таке ж саме успішне рішення і це може тягнутися скільки завгодно часу.  Але один будинок не набрав необхідних 50%, а ще один взагалі не бажає вступати в таке ОСББ.
  Що робити ініціаторам дальше? Проводити збори про створення ОСББ із 28-ми будинків, чи реєструвати тільки ті будинки які мають успішний результат!

 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 23:36
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

Зверніть увагу на останнє речення в процитованому законі. "Результати голосування
визначаються окремо для кожного багатоквартирного будинку." Тобто якщо один будинок проголосував проти то це не означає що осбб взагалі не буде. Це означає що цей будинок в нього не увійде.

У вас два варіанти:

1. Подаєте ті протоколи які вже є і реєструєте ОСББ. Будинки які не встигли голосують не про створення осбб, а про приєднання до існуючого (котре ви створили).

2. чекати доки всі будинки проголосують і нести спільний пакет протоколів до держреєстратора.

Я б порадив завітати до держреєстратора і розпитати чи не буде він проти першого варіанту. І як все оформити щоб він потім не завернув ваші папери.

є ще третій варіант. В кожному будинку створювати окреме осбб. А потім реєструвати Асоціацію ОСББ. Це такий собі "союз ОСББ". Такий варіант кращий якщо є шанс що окремі будинки можуть вести окрему частково незалежну політику.

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 0:11
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
    Вся суть в тому, що шляхом обману співвласників, ініціатори зібрали в 28 із 30 будинків більше 50% голосів. А коли люди розібралися що їх обманули,ще не створивши ОСББ, то почали проводити збори і приймати рішення про самоуправління!
   Тепер з початку проведення зборів, голосування проходило за 30 будинків, але після зміни складу ОСББ, необхідно проводити нові загальні збори за ОСББ із 28 будинків, так чи ні?  Зміна статуту, зміна кількісного складу ОСББ, навіть зміна назви ОСББ вирішується і затверджується на загальних зборах і для вирішення цих питань необхідно проводити загальні збори. Тому перший варіант, 28 будинків  ЦНАП може зареєструвати,  але зразу ж після його затвердження піде заява до суду про порушення процедури створення ОСББ, і це рішення буде відмінено. 
  Ну і як вам той факт, що зараз зібрані підписи співвласників за затвердження статуту, але його , нотаріально завіреного ніхто ще не бачив! В ньому при реєстраціїї , голова ОСББ може написати що завгодно, і ми змушені будемо виконувати те що він напише. Як працювати з таким головою  дальше?
 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 7:40
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
 Ну і як ви пане pashyrey прокоментуєте мені відповідь  svetlana_al?  Я рахую її відповідь правильною, адже голосування проходить за одне ОСББ, а результати голосування підраховуються по кожному будинку окремо, але протягом 15 днів  з першого дня  проведення  установчих зборів на весь масив.
svetlana_al
Re: Обслуговування будинку без створення ОСББ
Додано: 17 грудня 2016 р. 17:39
З нами з:
Повідомлень: 209
Gold Poster

Добре, давайте підемо з самого початку, відповідно до закону "Про ОСББ".

1. За законом (ст.1):

"- об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об’єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна;"

Підкреслюю: багатоквартирного будинку, а не півміста.

2. Знов таки за законом (ст.4):

"В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об’єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об’єднаних спільною 
прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об’єднання."

Знов підкреслюю: об'єднатися можуть тільки будинки зі спільною прибудинковою територією, обладнанням, інфраструктурою. Якщо в вашому випадку нічого цього немає, то про спільне ОСББ мова йти не може. Якщо у вас єдиний на всіх водоканал або єдині тепломережі, то це - не підстава для створення ОСББ на все місто.

3. За законом (ст.6):

"Для створення об'єднання скликаються установчі збори."

Якщо ви створюєте 1 (одне) ОСББ, то і установчі збори проводяться в кількості 1 (один).

"Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборівЯкщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважається неприйнятим." (ст.6)

Тобто співвласники 30 будинків повинні були зібратися в один день в одному місці на установчі збори, хто не з'явився - голосує протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів.

"Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників." (ст.6)

Якщо до закінчення 15 днів набирається більше 50% голосів, то можна реєструвати ОСББ. Якщо і через 15 днів голосів не вистачає, то рішення не прийнято, збори недійсні.

Як Ви самі вважаєте, чиї дії законні в Вашому випадку: Ваші чи цієї людини?

 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 8:05
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

У відповіді Світлани помилка у твердженні "Якщо ви створюєте 1 (одне) ОСББ, то і установчі збори проводяться в кількості 1 (один).". Ніде в законі нема такої вимоги. Навпаки - чітко написано що кожен будинок проводить установчі збори окремо. І ніде нема що всі збори мають бути в один день. Тобто як не крути а збори не в кількості 1 о(дин).

І ще один помилковий момент. Ви є співвласником виключно СВОГО будинку. Навіть якщо ви зробили спільне ОСББ з сусіднім будинком ви не є співвласником іншого будинку, тільки свого.

В іншому там відповідь правильна.

ще раз цитую цей абзац з закону:

У   разі   створення  об’єднання  власниками  квартир  та/або 
нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках
голосування співвласників щодо створення такого об’єднання
проводиться у порядку, передбаченому цією статтею, за кожним
багатоквартирним будинком окремо. Результати голосування
визначаються окремо для кожного багатоквартирного будинку.

і ще один момент повторю. Важливо не моє, не ваше і не Світланине бачення процедури. А чиновника - держреєстратора. Тому найкраще це підійти до нього і розпитати як він вважає правильним. Адже саме він буде перевіряти ваші папери на правильність оформлення.

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 8:52
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
   Згоден із тим, що згідно закону підсумки голосування проводяться по кожному будинку окремо. Але також прошу вас вказати мені, де я можу почитати статтю закону в якій сказано, що установчі збори по створенню одного ОСББ на 30 будинків можуть проходити  без обмеження часу,з перервою цих зборів на один-два місяці, а можливо і рік?
  Хочу отримати від вас, пане pashyrey ще одну відповідь і буду закінчувати спілкування  на цьому сайті, тому що думаю я вже набрид вам із своїми проблемами!
 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 8:58
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

Моє твердження грунтується на тому що ніде не вказано обмеження у часі. Тому роблю висновок що його нема. Ми проводили установчі збори в жовтні, реєстрували ОСББ у грудні. Жодних запитань у держреєстратора - чому ви прийшли через два місяці - не виникало.

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 9:26
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
  Я не питав вас про терміни реєстрації ОСББ, я питав про час по проведенню установчих зборів! Де вказано , що установчі збори по створенню одного ОСББ із декількох будинків можна проводити з перервами ?  Скрізь  в законах я бачу 15 діб.
 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 16:32
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

змушуєте знову повторювати. 15 днів це термін між проведенням зборів та оформленням протоколу.

про терміни між зборами кількох будинків чи між зборами та реєстрацією осбб в законі жодного слова. І тому діє принцип: що не заборонено - те дозволено.

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 18:03
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
    Це питання зрозуміло.  А тепер спочатку:
  Мій багатоквартирний будинок ще ніяких зборів не проводив, і яке буде прийнято рішення на установчих зборах я не знаю,  тому я не знаю який закон мені брати в руки " Про ОСББ" чи  Про здійснення права власності?
  
 
pashyrey
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 18:21
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

тут все просто. доки у вас нема осбб ви керуєтесь тільки законом "про особливості здійснення..."

Якщо по процедурам описаним у цьому законі ви вирішуєте що хочете осбб - для вас вмикається "закон про осбб" і ви використовуєте процедури описані вже в цьому законі. Якщо ж вирішуєте що осбб вам не потрібно - для вас залишається перший закон "про особливості здійснення..."

закон "про особливості здійснення..." описує як керувати будинком без осбб і як обирати форму керування.

закон "про осбб" описує як створювати осбб і як воно потім функціонує.

 
shmi54
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 20:34
З нами з:
Повідомлень: 44
Silver Poster
 Я так і як ви це питання розумів.  І зараз я також задав це питання правникам, з якого саме моменту повністю закінчується дія першого закону?. Я особисто вважаю, що після того, як на установчих зборах прийнято рішення про створення будь якого ОСББ, необхідно в 10-денний термін письмово про це повідомити  усіх співвласників про прийняте рішення , а далі вже діє закон про ОСББ. Я думаю, якщо не повідомити в даному випадку усіх співвласників які були і не були на установчих зборах, то це буде порушення процедури, і будь хто може подати скаргу до суду і рішення може бути відмінено. На даний час оцей момент мене саме більше хвилює! В законі про ОСББ таких повідомлень не потрібно.
 
osbb.dim20
Re: Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 18 грудня 2016 р. 22:52
З нами з:
Повідомлень: 303
Gold Poster

Тут я с Вами не соглашусь. В Законе написано не Установчі збори окремо, а голосування. Это разные вещи. Собрание должно быть у всех в один момент времени, но вот подсчет голосов отдельно - это и означает, что если в каком-то доме не хватит голосов - он не войдет в это ОСМД.


>> pashyrey

У відповіді Світлани помилка у твердженні "Якщо ви створюєте 1 (одне) ОСББ, то і установчі збори проводяться в кількості 1 (один).". Ніде в законі нема такої вимоги. Навпаки - чітко написано що кожен будинок проводить установчі збори окремо. І ніде нема що всі збори мають бути в один день. Тобто як не крути а збори не в кількості 1 о(дин).


 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Терміни створення ОСББ
Додано: 9 січня 2017 р. 15:02
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster

Яке ОСББ на 30 будиночків Ви про що!!!!!!!! забудьте:
1. Це часова міна

2. Це не законно

3. Це не зручно.

для ознайомлення може допоможе Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст

 

Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 

Додати повідомлення