Тема № 274723: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / ОСББ із власною газовою котельнею. Як платити за опалення?


Додати повідомлення
lionkyiv
ОСББ із власною газовою котельнею. Як платити за опалення?
Додано: 6 грудня 2016 р. 19:46
З нами з:
6 грудня 2016 р. Повідомлень: 2

Доброго дня.
Є ОСББ, яке виробляє тепло на власній котельній.
Витрачається газ, а до кожної квартири встановлено лічильник (води), через який проходить кубатура теплоносія на радіатори опалення.
В минулому році ділили витрачений газ пропорційно пропущеному через систему теплоносію і таким чином отримували вартість опалення за місяць.
В цьому році помінявся голова ОСББ і в платіжках почали виставляти вартість опалення за нормами на 1 кв.м., відповідно вартість опадення різко виросла.
Запитання звучить таким чином: чи може ОСББ вимагати оплату за 1 кв.м., тоді, як очевидно, що правильно було би відшкодовувати вартість спаленого газу будинком?
Які закони це можуть регулювати?
 
pashyrey
Re: ОСББ із власною газовою котельнею. Як платити за опалення?
Додано: 6 грудня 2016 р. 22:48
З нами з:
Повідомлень: 589
Gold Poster

у вас в самому питанні помилка. Ви сприймаэте ОСББ як сторону протилежну вам у цьому питанні. Але в законі написано що ви як співвласник і є тим самим ОСББ.

тепер щодо суті вашого запитання. Так, саме ОСББ встановлює за яким принципом збирати гроші за опалення. Але під ОСББ слід розуміти не Голову Правління, а Загальні збори співмешканців, одним з яких є ви. Одноосібно голова ОСББ не має права приймати таке рішення.

в той же час мене трохи дивує описана вами схема розрахунку яка у вас була початково. Можливо ви щось плутаєте і лічильники все ж рахують не кубометри води, а калорії. Бо рахувати кубометри є не правильно. Поясню на прикладі. Є дві квартири, через кожну пройшло однакова кількість води. Але в першій один маленький радіатор, а в іншій радіаторів три, вони більші за площею і кращі по тепловіддачі. В першій буде холодно, в другій - спека. А заплатять за вашою схемою однаково.

Якщо ж ви описали все правильно і ваші лічильники не раують калорії, то новий голова має рацію - в такому випадку оплата за площею помешкань є більш справедлива і правильна, оскільки жодним іншим способом розподілити справедливо витрати між квартирами не вийде.

 
lionkyiv
Re: ОСББ із власною газовою котельнею. Як платити за опалення?
Додано: 7 грудня 2016 р. 10:21
З нами з:
6 грудня 2016 р. Повідомлень: 2

Дякую. Лічильники на кожну квартиру стоять саме по кількості води. Лічильників тепла якраз нема.
Будемо на місці з'ясовувати ситуацію.
 

Додати повідомлення