Тема № 272981: СТВОРЕННЯ ОСББ / Статут ОСББ та голосування за нього (як рахувати голоси)


Додати повідомлення
Ixpert
Статут ОСББ та голосування за нього (як рахувати голоси)
Додано: 12 вересня 2016 р. 1:16
З нами з:
12 вересня 2016 р. Повідомлень: 6

Маємо раніше створене ОСББ, з прийнятим та зареєстрованим Статутом. ОСББ створювалось у 2011 році, Статут (у відповідності до Типового на той час) був затверджений установчими зборами наприкінці 2011 року, зареєстрований у січні 2012 року. Статут, затверджений у 2011 році, діє і зараз. 

На той час у Статуті була закладена норма щодо голосування відповідно до кількості голосів членів ОСББ. 

Щодо вступу до об'єднання - була закладена норма - "членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або нежитлового приміщення (приміщень) у житловому комплексі (наймачі та орендарі приміщень не можуть бути членами об'єднання). Членство в об'єднанні є добровільним і може набуватися одночасно зі створенням об'єднання при проведенні установчих зборів, а також індивідуально на основі письмової заяви власника житлового чи нежитлового приміщення та сплати ним вступного внеску".

З набранням чинності ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VІІІ та викладенням у новій редакції Типового Статуту (згідно з наказом Мінрегіонбуду від 23.09.2012 р. № 238) первинною є норма щодо пропорційності ваги голосів співвласників - членів ОСББ плозі квартири чи нежитлового приміщення - ч. 12 ст. 10 Закону про ОСББ передбачено, що кожен співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири чи нежитлового приміщення співвласника в загальній площі всіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Вказаний порядок підрахунку голосів у Статуті можливо встановити іншим (за простою кількістю членів - один співвласник - один голос або один співвласник - один голос але не більше 1 голосу від одного об'єкту - квартири чи нежитлового приміщення).

Так чи інакше у відповідності до вимог необхідно привести чинний Статут у відповідність до ЗУ № 417-VІІІ та Типового Статуту.

1. Чи потрібно перезатверджувати повністю Статут на загальних зборах чи достатньо внести зміни (залишити старий статут але прийняти до нього зміни і доповнення) ? 

2. Який метод підрахунку голосів на загальних зборах при голосуванні (за повністю нову редакцію Статуту або зміни і доповнення до чинного Статуту ) використовувати зараз - згідно простої кількості співвласників - членів ОСББ (як закладено у чинному Статуті який ще на момент голосування і до прийняття рішення є чинним) чи пропорційно площі (як це передбачено у Типовому статуті ) ? 

3. Які варіанти механізмів підрахунку голосів можливо розглядати (пропонувати для розгляду та затвердження у Статуті на загальних зборах) ? 
Чи мають "право на життя" такі варіанти
- пропорційно до частки загальної площі квартири чи нежитлового приміщення співвласника в загальній площі всіх квартир і нежитлових приміщень
- пропорційно до частки загальної площі квартири чи нежитлового приміщення співвласника в загальній площі всіх квартир і нежитлових приміщень з врахуванням коригуючого коефіцієнту на основі різниці ставок платежів співвласників для жилих та нежилих приміщень (якщо власники нежилих приміщень сплачують квартплату в 2 рази меншу ніж власники квартир за кожний кв.м. площі, то і вага їх голосу з кожного кв.м. буде рівно в два рази менша, тобто за тарифу для квартир 2,40 грн а для нежилих приміщень 1,20 грн при підрахунку голосів 100 кв.м. нежилого приміщення має таку ж вагу як і 50 кв.м. квартири)
- відповідно до кількості співвласників - членів ОСББ (в даному випадку декілька співвласників одного приміщення - квартири, можуть мати перевагу перед співвласниками, у яких об'єкт є у 100% їх власності)
- за принципом - 1 об'єкт (квартира або нежиле приміщення) - 1 голос (не залежно від кількості співвласників у спільній власності яких перебуває об'єкт).

У останньому варіанті як правильно рахувати коли у одного члена ОСББ є декілька об'єктів - наприклад квартира, нежиле приміщення (офісне) та гараж на цокольному поверсі..

Як приклад - одні і ті ж результати голосування можуть в результаті мати різний "фінал" в залежності від того, як рахувати.
 

Додати повідомлення