Тема № 271049: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / хто є власником службових житлових приміщень?


Додати повідомлення
lawyerhome
хто є власником службових житлових приміщень?
Додано: 12 червня 2016 р. 13:32
З нами з:
Повідомлень: 8

Шановне товариство. Прошу допомоги з такого питання.

Наш будинок було побудовано за кошти приватних інвесторів (без участі державних чи муніципальних коштів), та введено в експлуатацію у вересні 2010 року.

Забудовник («Київміськбуд»), отримав в оренду земельну ділянку для будівництва нашого житлового будинку, на підставі рішення Київської міської ради, та зважаючи на значні витрати необхідні для влаштування благоустрою прилеглої території, прокладання інженерних мереж та переселення мешканців двох старих гуртожитків, цим же рішенням Київської міської ради, забудовника було звільнено від сплати пайової участі у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м.Києва, та звільнено від передачі Головному управлінню житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) 5% загальної площі будинку. Тобто до державної чи комунальної власності ніякі площі нашого будинку не передавались.

Для вирішення питання способу управління спільним майном будинку, ніціативна група повинна повідомити власників всіх квартир про дату та місце проведення загальних зборів, і порядок денний. Нам вдалося отримати з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про всіх власників, окрім однієї квартири, мешканка якої розповідає, що винаймає це житло у нашого приватного ЖЕКа (!?). Ми перевірили за реєстром все нерухоме майно, що обліковується за цим приватним ЖЕК-ом, однак ця квартира не перебуває у її власності.

Тобто квартира є, а власника нема. Таке собі безхазяйне майно, яке було побудоване за наші кошти, однак яке невідомо чи входить чи не входить до понять "спільного майна багатоквартирного будинку", чи "допоміжних приміщень багатоквартирного будинку", і фактично, може бути визнане як безхазйяне, та передане до власності місцевої громади. 

Питання, кому належать службові жилі приміщення не нове, і вирішується в судових тяганинах досить неоднозначно. Забудовник, ЖЕК, ОСББ, та люди, які проживають в службових жилих приміщеннях - кожен намагається довести, що службова квартира - то його власність. 

Зараз ми звернулись до БТІ, районної державної адміністрації, та КМДА для того аби зрозуміти, чи була наша загадкова квартира включена до числа службових, і якщо так, то за чиїм клопотанням, і чи видавався ордер на вселення в неї. Однак питання власності на службову квартиру залишилось.

1.) Як дізнатись, чи є квартира в будинку службовою, та хто є її власник?

2.) Якщо інформації про власника не буде ні в Державному реєстрі, ні у БТІ, то чи не означає це те, що квартира є спільною власністю будинку, тобто належить всім власникам квартир та нежитлових приміщень?

3.) Якщо ми створемо ОСББ, то чи зможе ОСББ за рішенням співвласників здавати в найм чи оренду таку квартиру, власника якої не вдасться знайти?

 
OKlivak
Re: хто є власником службових житлових приміщень?
Додано: 14 червня 2016 р. 9:53
З нами з:
Повідомлень: 5

Підтримує ваше питання.

У мене ситуація із наявністю квартири, на яку не зареєстровані права власності (ні приватні, ні комунальні), яка визнана Дарницькою РДА (м. Київ) службовою обслуговуючої компанії КП Житло-сервіс (ЖС). Зараз ми створили ОСББ, але ЖС відмовляється віддати квартиру. Там проживає працівник ЖС. 

На жаль, так само не знаю, що робити у такій ситуації. Тому почитати відповіді на Ваше питання цікаво і корисно.

 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: хто є власником службових житлових приміщень?
Додано: 28 червня 2016 р. 11:27
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster

У новобудовах це не поодинокий випадок, коли інвестори просто не оформлюють право власності, одна з причин щоб не платити податок на нерухоме майно.

Якщо б це було службове житло то в реєстрі який ви отримали було б прописано Державна іпотечна установа, або Міністерство оборони тощо. 

У Вашому Випадку спробуйте звернутися до забудовника з запитом до публічної інформації про те хто був інвестором при будівництві цієї квартири, а якщо інформація не буде надана до ви будете звертатися до РДА про безхозне майне яко повинно перейти у комунальну власність, і паралельно до податкової з заявою про ухилення сплати податків. 

А може людина Вам буде сплачувати внески на утримання і ніякого конфлікту не буде.

По питанню що квартира є спільною власністю, можете навіть не підіймати, якщо це дійсно квартира.


Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 

Додати повідомлення