Тема № 257970: ПРАВОВІ ПИТАННЯ-ВІДПОВІДІ / Компенсація кредитів фізособам і ОСББ у разі отримання субсидій


Додати повідомлення
NasHdom_18@mail.ua
Компенсація кредитів фізособам і ОСББ у разі отримання субсидій
Додано: 30 грудня 2015 р. 23:57
З нами з:
Повідомлень: 234
Gold Poster

Про те, як отримати енергозберігаючий кредит, ми вже розповідали в матеріалах Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст і Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст.

Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів і енергозбереження, затверджено постановою КМУ від 17.10.2011 р. № 1056 (далі — Порядок № 1056).

Однак починаючи із 27 серпня 2015 року до Порядку № 1056 було внесено зміни постановою КМУ від 12.08.2015 р. № 614. Тобто із цієї дати для фізосіб, які зареєстровані (фактично проживають) в одноквартирних, двоквартирних будинках або у квартирах багатоповерхових будинків (у т.ч. у тих, у яких створено ОСББ) і які є одержувачами субсидій, визначено більший розмір для компенсації частини енергозберігаючого кредиту.

Як відшкодовують частину суми кредиту фізособам — отримувачам субсидій

Якщо позичальником є фізособа, якій у встановленому законом порядку призначено субсидію для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги (далі — субсидія), частину суми енергозберігаючого кредиту відшкодовують одноразово в таких розмірах:

  • 70% суми кредиту, але не більш ніж 12000 грн за одним кредитним договором на придбання котлів із використанням будь-яких видів палива й енергії (за винятком природного газу й електроенергії (окрім електричного теплоакумуляційного обігріву й гарячого водопостачання));
  • 70% суми кредиту, але не більш ніж 14000 грн за одним кредитним договором, за яким залучено кошти на придбання енергоефективного обладнання й матеріалів, перелічених у пп. 41 п. 3 Порядку № 1056.

Як визначити суму компенсації кредиту ОСББ-позичальнику, якщо в будинку проживають отримувачі субсидій

Якщо позичальником є ОСББ, житлово-будівельний кооператив (далі — ЖБК), у багатоквартирних будинках яких зареєстровані (фактично проживають) фізособи, котрим призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, такому позичальнику частину суми кредиту й енергозберігаючого кредиту на придбання енергозберігаючих матеріалів і обладнання відшкодовують одноразово в розмірі, що розраховується за наведеною нижче формулою (але не більш ніж 14000 грн у розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором).

P = 40% х (Nз – Nс) / Nз + 70% х Nс / N,

де: P — розмір відшкодування, відсотків;

Nз — загальна кількість квартир багатоквартирного будинку;

Nс — кількість квартир багатоквартирного будинку, у яких зареєстровані (фактично проживають) фізособи, яким у встановленому законодавством порядку призначено субсидію.

Відобразимо в схемі формулу розрахунку суми відшкодування для ОСББ.

Формула для розрахунку розміру суми відшкодування для ОСББ

Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст

Які документи потрібно надати фізособам й ОСББ щодо отримувачів субсидій

Згідно з абз. пп. 4 п. 5 Порядку № 1056, банки, залучені до реалізації державної програми з енергозбереження (Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк), формують зведені реєстри позичальників, які надають до Держенергоефективності для отримання відшкодування частини суми кредиту.

Із 27.08.2015 р. згаданий вище підпункт доповнили новими абзацами 24, 25, і у зведених реєстрах банкам потрібно додатково вказувати таку інформацію:

  • відомості про призначення фізособі-позичальнику субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг — якщо позичальником є одержувач такої субсидії;
  • відомості про кількість квартир багатоквартирного будинку, у яких зареєстровані чи фактично проживають фізособи, яким призначено субсидію, — у разі коли позичальниками є ОСББ, ЖБК, у багатоквартирних будинках яких зареєстровані (фактично проживають) фізособи, що є одержувачами такої субсидії).

Для включення банком до зведеного реєстру для відшкодування частини суми кредиту позичальник, який є:

  • фізособою, якій призначено субсидію, має обов’язково надати, окрім копій документів, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, копію документа (повідомлення чи довідки тощо), котра підтверджує призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг;
  • ОСББ, ЖБК, у багатоквартирних будинках яких зареєстровані (фактично проживають) фізособи, яким призначено субсидію, обов’язково мають подати, окрім копій документів, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, копії документів (повідомлень або довідок тощо), які підтверджують призначення субсидії таким особам.

Далі з’ясуймо, хто саме з мешканців квартири може отримати субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Особи, що проживають у квартирі: хто з них може отримати субсидію

Положення про порядок призначення й надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива затверджено постановою КМУ від 21.10.1995 р. № 848 (далі — Порядок № 848).

Субсидію призначають одній із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. Проте в окремих випадках субсидія може призначатись особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає в житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію. У цьому випадку субсидії призначають на підставі рішення районної, районної в мм. Києві та Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської й районної ради чи утвореної ними комісії й акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Якщо особи, зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), сплачують за житлово-комунальні послуги на розділені особові рахунки, субсидія може призначатись окремо за розділеними особовими рахунками, виходячи із кількості зареєстрованих осіб, які сплачують за послуги на такі рахунки, — знову-таки на підставі рішення районної, районної в мм. Києві та Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської та районної ради чи утвореної ними комісії й акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства (абз. 5 п. 7 Порядку № 848).

Якщо ж проаналізувати інформацію із сайтів держадміністрацій щодо призначення субсидій, то вони зазначену норму трактують так, що субсидія призначається:

  • одному із членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації,

або

  • особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає в житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла (далі — орендар), і на яку відкрито особові рахунки зі сплати житлово-комунальних послуг.

Зверніть увагу

Субсидію не надають власнику квартири, який у ній не зареєстрований.

Проте запитання — яким чином постачальники можуть укласти договір на постачання газу, тепла, води, електроенергії та відкрити особовий рахунок орендарю, а не власнику квартири постачальники комунальних послуг — лишається відкритим. Якщо ми переглянемо перелік документів, які вимагають надати постачальники комунальних послуг при укладанні договорів на постачання комунальних послуг, то їм потрібно саме правовстановлюючі документи від власників квартир. Тому особовий рахунок теоретично може бути відкрито на орендаря квартири лише за заявою її власника. Але чи ризикне він це робити і як на це зреагують постачальники комунальних послуг, можна лише здогадуватися.

Отже, фактично шанси отримати субсидії є лише у фізосіб, які зареєстровані у квартирі та на яких відкриті особові рахунки. Незважаючи на те що для орендарів квартир передбачено теж право на отримання субсидій, реалізувати його надто складно.

Де отримати документ, що підтверджує факт отримання субсидій

Відповідно до п. 13 Положення № 848, для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем реєстрації (орендарі — за місцем проживання):

  • заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи й витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формою, установленою наказом Мінсоцполітики від 21.04.2015 р. № 441;
  • довідку про доходи — якщо особа бажає, щоб середньомісячний дохід визначався за 3 місяці, що передують місяцю, із якого призначається субсидія, а також у разі зазначення в декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня в ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соцстраху тощо й відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соцзахисту;
  • договір найму (оренди) житла (за наявності).

Як роз’яснює Мінсоцполітики на офіційному Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст , рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом 10 днів після подання заяви й отримання відомостей від:

  • організацій — надавачів послуг — про забезпеченість комунальними послугами, їх вартість;
  • житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, що визначені місцевими органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування, а в сільській місцевості від сільських (селищних) рад — про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб;
  •  ДФС, ПФУ — про доходи.

Тому на практиці, як дехто з нас міг у цьому впевнитися, це затяжна процедура.

Після проведених розрахунків щодо права призначення субсидії фізособі-заявнику видається повідомлення про призначення житлової субсидії, де вказується, на який період і в якому розмірі вона призначена. Саме копію цього повідомлення й потрібно надати до банку разом із підтвердними документами стосовно цільового використання кредитних коштів.

Звісно, може статися, що повідомлення про призначення субсидії не надійшло до отримувача субсидії чи він його загубив, тоді можна звернутися за довідкою до підрозділу з питань соцзахисту населення за місцем реєстрації. Адже на кожного одержувача субсидії структурні підрозділи з питань соцзахисту населення й організації, що надають населенню житлово-комунальні послуги, заводять справу, у якій зберігаються матеріали, необхідні для призначення субсидії, і розрахунки її розміру (п. 22 Положення № 848).

Як випливає з абз.абз 32–33 пп. 4 п. 5 Порядку № 1056, копії зазначеного повідомлення (довідки) надають не в пакеті документів на оформлення кредиту, а вже після його отримання — при підтвердженні цільового використання енергозберігаючого кредиту. Проте в зазначеному порядку чітко не прописано, на який момент фізособа повинна бути отримувачем субсидії: на момент надання кредиту, на момент підтвердження цільового його використання чи протягом періоду, на який видано кредит. За логікою це мала б бути дата підтвердження цільового використання кредитних коштів.

Таким чином, для отримання підвищеного розміру компенсації частини енергозберігаючого кредиту до банку слід надати копію повідомлення (довідки) про призначення субсидії фізособою-позичальником або ОСББ, у квартирах яких зареєстровані фізособи — отримувачі субсидій.

 

Додати повідомлення