Тема № 274221: ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В ОСББ / Индивидуальный переход на прямой договор с РЭС


Додати повідомлення
Ixpert Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Индивидуальный переход на прямой договор с РЭС
Додано: 14 листопада 2016 р. 10:41
З нами з:
12 вересня 2016 р. Повідомлень: 6

Подскажите, можно ли как-то официально перейти (оформить) индивидуальный расчет с РЭС по прямому договору.

В доме есть как жилые помещения (квартиры) так и нежилые (гаражи, офисы, магазины).

Все квартиры рассчитываются с РЭС через договор с ОСМД (по единиму тарифу согласно Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст - "Населенню, яке розраховується з енергопостачальною організацією за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи"). Есть общедомовой счетчик и РЭС снимает "валоые" показания и в начале месяца высставляются счет для ОСМД, а жильцы оплачивают в ОСМД.

При этом нежилые помещения (офисы / магазины) имеют прямой договор с РЭС и оплачивают по своему тарифу. А ОСМД минусует их показания (снимают каждого 1 числа) от показаний общего счетчика...

Поднял вопрос о переходе "желающих" владельцев квартир с расчетов через ОСМД на прямой договор с РЭС, так как это выгоднее (я никогда не использую больше 600 кВт*ч в мес и следовательно первые 100 кВт*ч буду оплачивать дешевле) и главное -хочу подключить многотарифыный (с рассчетом через ОСМД такй вариант не возможен).

Управляющий говорит, что перейти на прямые договора отдельным квартира (владельцам) нельзя - нужно собрать только полные 100% всех владельцев и оформить протокол собрания с 100% подписей.

Но по факту это сделать нереально  - часть не живет вообще (квартиры купили, стоят без ремонта, владельцов нет - моряки в рейсах и т.д.), часть не понимает и/или не захочет идти в РЭС заключать договора.

В итоге те, кто хотят перейти на прямой договор - заложники тех, кого владельцев, которые не живут и/или все равно и ничего делать не хотят...

Есть ли какой-то официальный механизм мне отдельно перейти на прямой договор с РЭС и сделать так как делают офисы - мои показания по счетчику будут тоже минусовать от общедомового счетчика...

 
fantomof
Re: Индивидуальный переход на прямой договор с РЭС
Додано: 16 листопада 2016 р. 20:06
З нами з:
Повідомлень: 22
Silver Poster
По моему тут что то не чисто.  В то время как другие председатели ОСББ всячески отмахиваются от общих счётчиков, будь то на воду, на газ. Вашего руководителя такое вполне устраивает. Уже доказано что суммарное показание всех счётчиков некогда не совпадёт с общим. А дальше сами додумайте. )))
 
teren35
Re: Индивидуальный переход на прямой договор с РЭС
Додано: 16 листопада 2016 р. 22:14
З нами з:
Повідомлень: 23
Silver Poster
Ситуація така ж у нашому ОСББ. Але щоб перейти на прямі договора з РЕМ, потрібно виготовити технічні умови,(тому що  лічильник  один на ліфти, сходові клітки, вуличне освітлення і на квартири)  для цього потрібно 300 тис. грн.! ( у нас 185 квартир) Це  виходить по 1500-1600 грн. з кожної квартири. Я вже не кажу про  вартість роботи енергетиків потім.Тому, можливо , голова і правий , таке рішення повинно прийматись 100%-вим погодженням з мешканцями.
 
Ixpert Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Индивидуальный переход на прямой договор с РЭС
Додано: 22 лютого 2017 р. 18:30
З нами з:
12 вересня 2016 р. Повідомлень: 6

Далі в тему прямих договорів з РЕМ.

Проводили загальні збори з даного питання. В цілому всі присутні висловились "за" перехід всього будинку з розрахунку через ОСББ на прямі розрахунки з РЕМ для всіх співвласників.

В ході обговорення виникло кілька питань, на які хотілось би мати відповіді.

Питання 1. При юридично оформленому переході всього будинку на прямі розрахунки з РЕМ загальнобудинковий лічильник залишається (він є і ним зараз користуються для знімання показників). Чи буде РЕМ і надалі буде знімати показники ? Я правильно розумію, що ОСББ і надалі буде платити в РЕМ якусь суму за електроенергію - ця сума буде становити різницю між показниками загальнобудинкового лічильника мінус сума всіх показників лічильників всіх співвласників, що уклали прямі договори ? В цей обсяг електроенергії буде входити витрати на утримання будинку (освітлення, робота механізмів розсувних воріт, водяної насосної станції у будинку) а також всі втрати (природні втрати, перетікання а також можливі крадіжки і т.д.) ?

Питання 2. Як і звідки бухгалтер буде мати інформацію про показники всіх лічильників мешканців будинку, якщо при укладені прямих договорів обовязок передачі показників буде у співвласників або у контролерів РЕМ ? Чи РЕМ сам буде отримувати інформацію від контролерів, і виставляти рахунок для ОСББ по загальнобудинковому лічильнику з вирахуванням фактично отриманих показників та / або по тим хто не передав - за середніми показниками у попередні періоди ?

Питання 3. Чи якимось чином факт укладення прямих договорів всіма мешканцями будинку стосується / зачіпає права власності / розпорядження на внутрішньобудинкові мережі ?
Виходячи з листа НКРЕ 21.02.2008 N 1112/11/17-08 "власниками внутрішньобудинкових електричних мереж багатоквартирних будинків є об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) або балансоутримувач."

Проте є інша думка.
ОСББ – не є власником будинку і внутрішньобудинкових мереж, а лише створено співвласниками багатоквартирного будинку, яким і належить будинок та мережі (Цивільний кодекс стаття 382 п. 2 «Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку…»), для належного самостійного утримання свого майна.

Відповідно до ЗУ «Про ОСББ» ст. 4 у 8 абзаці зазначено: «Об’єднання  не  несе відповідальності за зобов’язаннями співвласників».

Отже, ОСББ не є власником внутрішньобудинкових електричних мереж, власником таких мереж є самі співвласники.

Зокрема листом 22.07.2016 № 7446/20.3/7-16 викладено наступне
Відповідно до частини другої статті 382 ЦКУ усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Частиною першою статті 385 ЦКУ передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків) (далі – ОСББ).

Таким чином, власники квартир і виділених нежитлових приміщень, щодо яких оформлено право власності на певну особу (певних осіб) (далі – виділені нежитлові приміщення), у багатоквартирному будинку є співвласниками спільного майна в ньому. При цьому, чинним законодавством України не передбачено оформлення окремого документа щодо права власності на спільне майно багатоквартирного будинку.

Чи не мають будь-яких правових наслідків щодо внутрішньобудинкових мереж (спільного майна співвласників або ОСББ) рішення мешканців на перехід на прямі договори ?

Питання 4. Яким чином при переході на прямі розрахунки буде вирішуватись питання підключення додаткових потужностей в межах будинку ? Наразі це питання гостро стоїть у власників нежилих приміщень (цокольний поверх - офіси, магазини тощо). Згідно проекту на весь будинок для нежилих приміщень відведено підключення на рівні 16А (3,5 кВт). Більшу потужність ОСББ не погоджує входячи з загальної потужності лінії, великої відстані від будинку до трансформаторної підстанції ... Якщо всі перейдуть на прямі договори  - чи матиме ОСББ вплив на загальний обсяг та потужність під'єднання ? Чи не виникне ситуація, коли кожний окремий  власник нежилих приміщень отримає дозвіл (прибдає в РЕМ за додаткову плату) на додаткові потужності, і на виході отримаємо "провалену" мережу, 160 Вольт в квартирах, перевантаження мережі і постійні аварійні відімкнення ? Чи не вийде так, що через якийсь час у кожного с офісів  / магазинів на руках буде дозвіл на 16 кВт замість 3,5 кВт і на перших поверхах зявиться купа важкого шумного обладнання - холодильників і т.д.
Чи матиме ОСББ вплив і контроль  за загальною потужністю / погодження на під'єднання  додаткових потужностей ?

Взагалі - які інші негативні фактори або наслідки можуть виникнути при переході на прямі договори з РЕМ  ? Чи є тут представники будинків з ОСББ які мають досвід переходу на прямі договори з РЕМ ? Чи не виникло будь-яких "підводних каменів" ?

 

Додати повідомлення