Тема № 257421: ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В ОСББ / Сбор голосов по новому закону


Додати повідомлення
osbbsds
Сбор голосов по новому закону
Додано: 16 листопада 2015 р. 11:21
З нами з:
Повідомлень: 156
Gold Poster

Всем добрый день! Интересует вопрос по сбору голосов по новому закону. Реально получается ситуация, если раньше например в доме на 300 квартир, для принятия решения достаточно было, например, 50%+1 голос от количества членов ОСББ. Т.е. реально при доме в  500 квартир, из членов ОСББ - 151 человек, достаточно было проголосовать 76 членам ОСББ для принятия решения. 

По новому закону получается - для принятия решения, нужно 50%+1 от кол-ва собственников(или общей площади), что равняется, как минимум 151 человек, я уже не говорю решениях, где нужно принятие 2/3 голосов.

ОСББ, где кол-во квартир по 500-600, думаю не по наслышке знают, как сложно собрать такое кол-во голосов, даже индивидуальный поход по квартирам не дает такого результата. 

В связи с чем вопрос: будет ли нарушением закона если принять в статуте, что принятие решение возможно сбором  1/3 голосов, или оставить подсчет голосов от кол-ва членов осбб. 

Очень интересует, кто как решает этот вопрос?

 
wolli
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 16 листопада 2015 р. 16:06
З нами з:
Повідомлень: 52
Gold Poster
В законі чітко вказано що має бути 50 +1 
це раз, а також тепер до уваги береться площа, якою володіє особа, від неї рахується і відсоткове співвідношення. 
МОжна в статуті прийняти що 1 власник-1 голос ( без перерахунку на відсотки). Щодо членів ОСББ  то такого поняття більше не існує. 

А у вашому випадку є 2 варіанти, після зборів кожен раз проводити опитування власників або щоб власники надали довіреності . 
Інакше всі протоколи оспорювані.
 
serik80
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 16 листопада 2015 р. 19:52
З нами з:
Повідомлень: 260
Gold Poster
Вы хотите сказать что при письменном опросе вы не наберете 251 голос? что тогда у вас за осбб где владельцы по ту сторону баррикад(имеется ввиду большинство)!? понятие членства нет и это хорошо-убираются марионетки.
 
osbbsds
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 17 листопада 2015 р. 10:59
З нами з:
Повідомлень: 156
Gold Poster
Интересуют конкретные юридические консультации и компетентные ответы, за что очень благодарна ответившим.  
 
wolli
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 17 листопада 2015 р. 11:56
З нами з:
Повідомлень: 52
Gold Poster
Щодо збору голосів то я цілком розумію топікстартера, у нас маленьке ОСББ але всім далеко і однаково, щодо письмового опитування то це єдиний варіант, тим більше при такій кількості людей, адже уявіть 200 чи  навіть 300 людей це потрібний окремий зал для таких зборів.
 
serik80
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 17 листопада 2015 р. 19:56
З нами з:
Повідомлень: 260
Gold Poster
а где они собирали 151?
какие юридические тонкости Вас интересуют.Вы сами все я так понял знаете и понимаете.есть Закон против него не попрешь-какие еще тонкости рассказывать!? мы тоже собираемся создать осбб- у нас 240 квартир. но нет ни малейшей нотки о том что так много. но перед созданием осбб я столько перечитал и переслушал-что скоро экстерном сдам на юриста гражданского права))))
 
romulj Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 21 листопада 2015 р. 0:16
З нами з:
Повідомлень: 1649
Gold Poster
Як що у Вас типовий старий статут, то ви голосуєте один власник один голос, при зміні стуту ви можете обрати три форми: площі, власник, квартира. 

Роман Гученко
Голова правління АОСББ "Сумщина",
Віце-президент ГО "Всеукраїнська рада голів ОСББ",
Член національно ради з питань ОСББ при КМУ
 
Syslikodessa Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 30 липня 2017 р. 1:55
З нами з:
27 липня 2017 р. Повідомлень: 5


>> romulj
Як що у Вас типовий старий статут, то ви голосуєте один власник один голос, при зміні стуту ви можете обрати три форми: площі, власник, квартира. 
Правильно понимаю: мы можем внести изменения в уставе и прописать 1 квартира - 1 голос?
А если в квартире несколько собственников (что часто бывает) - их права на право голоса мы не ущемим???
 
osbb529
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 31 липня 2017 р. 10:07
З нами з:
1 жовтня 2016 р. Повідомлень: 41
Silver Poster

Типовий статут:

Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Альтернативи:

1. Кожний співвласник (його представник) під час олосування має один голос, незалежно від площі та кількості квартир та нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

2. Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, яка відповідає кількості належних йому квартир та/або нежитлових приміщень, розташованих у будинку. Якщо квартира або нежитлове приміщення перебуває у спільній власності двох і більше осіб, кожна така особа має частку голосу, яка відповідає її частці в праві власності на таку квартиру або нежитлове приміщення.

 
Bora1972
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 22 січня 2018 р. 22:32
З нами з:
Повідомлень: 29
Silver Poster

Добрый вечер, уважаемые форумчане! Очень срочно нужна ваша помощь!

Суть проблемы: в доме 102 собственника. Голосуем 1 квартира -1 собственник ( по уставу). На общее собрание было вынесено решение об установлении взносов за пользование обшей коллективной собственностью. Те, кто пользуются на данный момент бесплатно, естесственно, ищут все пути признать решение недействительным. 

По факту - по данному вопросу провели отдельнный письменный опрос всех совладельцев. Опрошено -79 из 102 собственников ( т.е. чуть больше необходимых 2/3). Из них: "за"-53, "против"-19, "воздержались"

Вопрос знатокам: решение принято?

И еще: имею ли я право предоставлять ксерокопии листов опроса, если в них содержится информация о собственнике( ФИО, номер квартиры, ее площадь и номер/дата документа, подтвержждающего право собственности)?

 
Darla Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Сбор голосов по Постановлению №951 уригулировать.
Додано: 26 січня 2018 р. 11:06
З нами з:
Повідомлень: 16
Bronze Poster

просимо Вас вжити невідкладних заходів щодо врегулювання вимог Постанови КМУ № 951 від 08.11.2017 р. з нормами Бюджетного кодексу України, Законів України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку", "Про житлово-комунальні послуги" та Постановою КМУ № 1022.

            Станом на сьогодні склалась ситуація, яка вимагає роз'яснення.

            УПСЗН, Держказначейство та Державна Фінансова Служба м. Умані посилаючись на Постанову КМУ від 8.11.2017 р. № 951 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» вимагає відкриття казначейських рахунків від ОСББ та ЖБК для отримання коштів з місцевого бюджету - субвенцій на надання пільг та житлових субсидій населенню. Однак Постанову КМУ від 8.11.2017 р. № 951 не містить поняття ОСББ, а отже від нас вимагають відкриття казначейських рахунків як підприємств-надавачів житлово-комунальних послуг. Але у цьому разі, відповідно до пункту 8-1 "Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету",затвердженого постановою КМУ № 256, на вказані підприємства накладається наступне обмеження у використанні коштів: "Підприємствами, що надають послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій, вивезення побутового сміття і рідких нечистот, отримані кошти спрямовуються на оплату послуг з тепло-, водопостачання та водовідведення, послуг з транспортування, розподілу та постачання природного газу, електричної енергії, сплату   грошових зобов’язань з податків, зборів і платежів до державного бюджету та виплату заробітної плати з нарахуваннями на неї за умови відсутності зобов’язань із сплати енергоносіїв і податкових зобов’язань."

            Але даного переліку недостатньо для здійснення діяльності ОСББ згідно чинного законодавства. Він не містить наприклад таки напрямки використання коштів як: ремонтні роботи, прибирання території, дезінсекція та дератизація, техобслуговування ліфтів та інженерних систем, тощо.

               Згідно Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - ЗУ "Про ОСББ") ст. 1 "об’єднання 

співвласників багатоквартирного будинку (далі - об’єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових

приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і

використання спільного майна".

Ст. 4 ЗУ " Про ОСББ" передбачає "Об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх

обов'язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх

платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Об'єднання створюється як непідприємницьке  товаристводля здійснення  функцій, визначених законом.

      Відповідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ст.1 п. 5 "житлово-комунальні послуги - результат

господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових

і нежитлових приміщеннях,

будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що

здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг."

            Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст (далі - ЗУ "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України")  передбачає, внесення змін до Вам необхідно зареєструватися для того, щоб переглядати прихований текст: "у ч. 3: після слів "квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій)" доповнити словами "управління багатоквартирним будинком".

            Ч.3 ст.102 ЗУ "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" регулює питання використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню, та містить перелік витрат, на які використовуються кошти зазначеної субвенції. Внесеними змінами перелік доповнено, і цим знято обмеження щодо можливості використання коштів субвенції для надання пільг і житлових субсидій на оплату управління багатоквартирним будинком.

            Таким чином, норми Бюджетного кодексу України узгоджено із нормами Законів України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку", "Про житлово-комунальні послуги". Але разом с тим Постанова КМУ №951, в якій не враховується специфіка неприбутковості ЖБК та ОСББ, а також те що відповідно до Постанови КМУ  № 1022 «Про затвердження Порядку визначення граничного розміру витрат на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком, витрат на управління багатоквартирним будинком, виходячи з якого надаються субсидії населенню» затверджено формулу, за якою визначається граничний розмір цих витрат, що включає в себе відповідно до п.3 поняття "послуга з управління багатоквартирним будинком - результат діяльності  щодо забезпечення належного утримання та ремонту спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб".

            Виходячи з вище викладено, просимо Вас вжити невідкладних заходів щодо врегулювання вимог Постанови КМУ № 951 від 08.11.2017 р. з нормами Бюджетного кодексу України, Законів України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку", "Про житлово-комунальні послуги" та Постановою КМУ № 1022.

 
Darla Автор повідомлення відслідковує зміни в цій темі
Re: Сбор голосов по новому закону
Додано: 29 січня 2018 р. 11:30
З нами з:
Повідомлень: 16
Bronze Poster

https://petition.president.gov.ua/petition/42534

прошу поддержать, текст петиции выше изложеню

 

Додати повідомлення